Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Som hjort för en levande landsbygd

Från gårdsplanen på Filkesboda gård ser man djuren, viltslakteriet och gårdsbutiken på en och samma gång. Kortare livsmedelskedja än så här kan det inte bli! Louise Blissing och Fredrik Pettersson har byggt upp en verksamhet som står på många ben, men med dovhjorten som den självklara huvudrollsinnehavaren.

Blickandes ut över Filkesjön, ett stenkast från Immeln och alldeles på gränsen till Blekinge, ligger Filkesboda gård. På den 72 hektar stora arealen ryms 40 hektar skog, resten är dovhjortarnas domäner. En och annan kronhjort och några mufflonfår strövar också runt i de stora hägnen, men det är dovhjortarna som dominerar.

– Mina föräldrar köpte gården 1989 och 2015 tog jag och Louise över, berättar Fredrik. Vi bestämde oss ganska snabbt för att satsa på hjortar och byggde hägn, och efter det föddes tanken på viltslakteri.

Delvis finansierat av ett investeringsstöd från Länsstyrelsen stod slakteriet, med tillhörande gårdsbutik och personalutrymme, klart och godkänt 2019.

– Hit kommer ”patienterna” när de redan är döda, förklarar Fredrik. Vi flår och styckar djuren och erbjuder både återtag, det vill säga att jägarna köper tillbaka köttet styckat, och har egen försäljning i gårdsbutiken, webbutiken, på REKO-ringar eller direkt till restauranger.

– Viltkött har fått ett uppsving, säger Louise. Det är gott och magert, och vi märker också att många handlar av oss för att de vill vara säkra på att djuren inte har fraktats till ett slakteri. Precis som vid jakt i skogen skjuts våra hjortar direkt i hägnen, så de hinner inte uppleva någon stress.

Fixat och färdigt efterfrågas

Förutom helt kött är efterfrågan stor på gårdens charkprodukter. Idag hyr de in sig i ett charkuteri i närheten, men planen är att bygga en egen anläggning i anslutning till slakteriet. Ett restaurangkök står också på önskelistan, för att kunna utöka verksamheten med catering och egentillverkade produkter.

– Mamma Filkesbodas köttbullar, förstekta och redo att värmas, säger Fredrik. Det hade varit något! Vi märker att konsumenterna är ganska bekväma av sig och gärna köper produkter som är förberedda för tillagning, så ju mer av den varan vi kan erbjuda desto bättre. Dessutom tjänar vi bättre på förädlade produkter så den delen vill vi verkligen utveckla.

Ett annat av gårdens ben som de har planer för är eventsidan. På gården finns ett grillhus och en vedeldad bastu samt en jaktstuga med kök, badrum och sovplatser som hyrs ut till privatpersoner, företag och föreningar. Tanken framöver är att sätta ihop och erbjuda kunderna färdiga paket. Till exempel en tredelad kurs i slakt, styckning samt matlagning; eller ett skräddarsytt paket till jägare som får bo i jaktstugan, skjuta en hjort och samtidigt njuta av god mat och vacker natur.

Jobb för en mångsysslare

Utöver den vilda verksamheten föder gården upp Aberdeen Angus, erbjuder entreprenadverksamhet inom schakt och skog och monterar vilthägn till andra – samtidigt som Fredrik driver en mekanisk verkstad med tio anställda.

– Det ena har gett det andra, konstaterar Louise. Vi har inte haft någon övergripande plan utan när vi byggde vårt vilthägn kom vi på att vi även kunde göra det åt andra. Och när vi startade viltslakteriet märkte vi att det fanns en efterfrågan på chark, så då började vi tillverka det. Samma sak med eventen, vi ser att det finns en efterfrågan på mer. Och vi säger sällan nej när någon ber om något!

– Verksamheten byggs på allt eftersom, men hela tiden med en röd tråd, tillägger Fredrik. Vi har en fantastisk plats att utgå ifrån, med sjön, djuren och naturen, och det är det vi använder för att hitta nya ben att stå på.

Det svåra är alltså varken att hitta sysselsättning eller kunder, utan att hitta personal. Just nu sysselsätter Filkesboda 4–5 årsanställda, de flesta av dem tas in efter behov.

– I en verksamhet som vår varierar arbetsuppgifterna från dag till dag, säger Fredrik. De som anställs måste därför vara väldigt allsidiga, eller åtminstone ha en vilja att bli det. Att hitta personer som kan och vill utföra manuella arbetsmoment inom de gröna näringarna är inte helt lätt, så för oss gäller det att prova och våga ge folk chansen – har vi tur så klaffar det.

Även för Fredrik, som både är utbildad smed och har skoglig utbildning, och Louise, som är uppvuxen på gård och utbildad ekonom, gäller det att vara mångsysslare och inte dra sig för att lära nytt. Men det är just det som de uppskattar mest med att vara egenföretagare.

– Att fortsätta utveckla gårdens verksamhet och lära sig nya saker hela tiden är fantastiskt kul, säger Louise. Det gäller bara att utvecklas i en lagom takt så man hinner fatta kloka beslut längs vägen. Men hittills tycker jag att vi lyckats riktigt bra med det.

Text: Ulrika Petersén Foto: Nils Bergendal

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss