Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Två passionerade företagare –
en fin kombo

Den ena driver en chokladstudio, den andra en maskinstation
– äkta paret Amina Olsson och Christian Jonsson har helt olika inriktningar på sina företag, men båda stormtrivs med vad de gör.

Text: Ulrika Petersén Foto: Nils Bergendal

Praliner, glass, tårtor, surdegsbröd, bakelser; frestelserna är många i Minas Chokladstudio i Östra Ljungby i nordöstra Skåne. Märk väl, nordöstra. Som bekant finns det ett till Östra Ljungby i Skåne, men det godaste hittar man ett stenkast från Trolle Ljungby slott. Här huserar Amina i sin chokladstudio med plats för tillverkning, café, butik och kurser.

– Jag startade företaget 2007, efter att jag – som första kull – gått ut gastronomiprogrammet vid högskolan i Kristianstad, berättar Amina. Först hyrde jag en lokal i Rinkaby, men 2015 flyttade jag hem företaget efter att jag och Christian köpt grannfastigheten och byggt min chokladstudio där.

Att de köpte just grannfastigheten berodde till stor del på Christians jobb. 2012 startade han Östra Ljungbys Maskinstation, varav en av huvudsysselsättningarna var och är att köra gödsel. Gödseltunnan fick han parkera i grannens trädgård.

– Men när grannen skulle flytta funderade vi på om en ny ägare skulle vilja ha gödseltunnan i sin trädgård – och det lät ju inte särskilt troligt, säger Amina. Så då bestämde vi oss för att själv köpa fastigheten och sökte bygglov för Minas Chokladstudio några år senare. Men utanför den får han verkligen inte ställa tunnan! Som tur är finns det en stor hage i anslutning till fastigheterna, där Östra Ljungbys maskinstation numera har en stor maskinhall som rymmer nästan alla maskinerna.

Med choklad framför skärmen

Chokladstudion är navet i Aminas verksamhet och all tillverkning och en stor del av försäljningen sker där. Men verksamheten omfattar även samarbeten med andra. Till exempel håller hon kurser för Eldrimner, samarbetar med en massör som ger chokladmassage och säljer sina produkter i olika butiker.

Inte minst har hon ett nära samarbete med Trolle Ljungby, som producerar mjölken till glassen hon tillverkar. Glassen säljs sedan, tillsammans med ett urval av hennes chokladprodukter, i slottets gårdsbutik. Amina använder också andra råvaror från slottet i sina produkter, som apelsiner från växthuset. I växthuset håller hon även kurser och chokladprovningar när deltagarna är för många för att få plats i chokladstudion. Under pandemin har det dock varit stopp för den typen av aktiviteter.

– I vanliga fall har jag runt två kurser i veckan, under pandemin har jag haft cirka tio chokladprovningar totalt – digitalt, berättar Amina. Då har jag skickat ut lådor till deltagarna i förväg och hållit provningen framför skärmen. Det känns lite konstigt, att sitta framför en skärm och äta choklad. Fast det fungerar, även om jag föredrar att träffas och prova chokladen tillsammans.

Nytt tänk säljer

Digitala provningar är bara en av många anpassningar som hon fått göra under pandemin. Kaféet har begränsats från 50 till 12 sittplatser, busslasterna med besökare har upphört helt och i butiken får max två personer vistas samtidigt. Om de tillhör samma sällskap vill säga, annars släpps bara en person in åt gången.

– Det gick så snabbt förra våren, över en natt var allt avbokat, säger Amina. Då förstod jag att det var allvar och sa upp min personal. Nu tar jag istället in personal på timmar, till exempel under helgen när vi har öppet i kafé och butik.

Och det har gått. Under 2020 minskade visserligen omsättningen, men vinsten ökade. Ett resultat av hårt arbete, långa arbetsdagar, produktionsförändringar och sötsugna kunder.

– Jag har fått jättemånga nya kunder och sommaren 2020 var rekordbra – folk köade utanför butiken innan jag ens hade öppnat, säger Amina. Och mina gamla kunder har ätit choklad som galningar! Jag säljer mycket mer via webbshoppen, och fredagsdesserter, kakor och glass som take away har ökat jättemycket. Så visst, jag har fått tänka om och inte minst ändra på mycket i butik och café för att följa restriktionerna, men vad gör man väl inte för sitt företag? Det är ju min bebis.

Smaskiga bilder

Att vara aktiv på sociala medier för att fånga kundernas intresse har också blivit allt viktigare. Ofta är det efter att ha sett hennes bilder på tårtor eller bakelser, som kunderna hör av sig till Amina och ”vill ha en likadan”.

– En gång blev jag kontaktad av en fotograf som sa att jag behövde proffsigare bilder i mina sociala medier, men jag har tvärtom märkt att kunderna gillar det som inte är perfekt, säger Amina. Om jag lägger upp en bild på en kladdig kaka, gärna en som någon redan tagit en tugga av, då hör många fler av sig och vill köpa! Jag tror att mina följare uppskattar att få glimtar ur chokladstudions vardag. Då passar det inte med stylade bilder.

Medan pandemin förändrade en hel del för Minas Chokladstudio fortsatte livet mer som vanligt för Östra Ljungbys Maskinstation. Corona eller ej så ska gödsel ut, grävarbeten utföras och grödor sås och skördas. Periodvis är arbetsdagarna mycket långa.

– Men för Cristian är det livet, han är verkligen passionerad i det han gör, konstaterar Amina. Precis som jag. Vi har alltid haft visionen att skapa ett liv att trivas med: på arbetet och på fritiden med barnen. Och där har vi lyckats rätt bra, båda två.

Artikel publicerad i tidningen Smart landsbygd nr 2 2021 Pdf, 24.9 MB.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss