Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Från grisstall till spahotell
En gård som gått från generation till generation, ett grisstall som byggdes om till en rum- och frukostanläggning, som växte med restaurangkök,
spa, konferensavdelning, fler rum och en sommaröppen grillrestaurang med underhållning. Verksamheten på Örums Nygård på Österlen har utvecklats kontinuerligt och i centrum för allt står samarbete och hårt arbete.
TEXT: Ulrika Petersén FOTO: Nils Bergendal
Hela Örums Nygårds historia ska vi inte berätta, för den går så långt tillbaka som till 1600-talet. Vi startar först på 1980-talet då Maria Hallins föräldrar byggde ett grisstall på gården, och hoppar sedan raskt fram till 2002 då grisproduktionen blev olönsam och lades ner. Men vad hände sen? Berättelsen kan börja!
Kapitel 1: Ett kök för en traktor
– Mina föräldrar byggde om grisstallet till 15 rum och halmladan till matsal, och 2003 drog de igång en sommaröppen rum och frukostverksamhet, berättar Maria.
Gästerna strömmade till och ganska snart uppstod behovet av ett restaurangkök. För att finansiera bygget sålde föräldrarna det sista lantbruksredskapet som fanns kvar på gården: en traktor.
– Jag har många gånger önskat att det var en skördetröska istället, för vi hade verkligen behövt ett större kök, säger Marias man Magnus med glimten i ögat.
2008 växte verksamheten ytterligare när spaavdelning och konferensrum byggdes där stallets gödselplatta tidigare låg. Föräldrarna, som skötte i stort sett allt på egen hand, började känna sig lite slitna och 2010 kom Maria in i företaget. Ett år senare tog hon över helt, 2012 anslöt Magnus och med en ny generation vid rodret tog nästa kapitel i Örums Nygård vid.
Kapitel 2: Stolta arbetsgivare till över hundra unga
– Vi såg stor potential i det som Marias föräldrar byggt upp, men insåg också att vi behövde göra vissa förändringar om det skulle funka för oss, säger Magnus. En del gjorde vi om helt, till exempel ersatte vi det manuella bokningssystemet med ett digitalt. Och så började vi ta emot gäster varje helg, istället för att bara ha säsongsöppet.
För att hantera verksamheten behövdes fler medarbetare och genom åren har Örums Nygård vuxit allt eftersom. Idag är nio personer anställda året om och runt 45 personer är säsongsanställda.
– Personalen är det viktigaste vi har, säger Maria. Vi kompletterar och hjälper varandra, men framför allt har vi kul tillsammans. Vi är som en stor familj!
Därför var det oerhört tufft när de på grund av pandemin fick säga upp i stort sett hela personalstyrkan, inklusive Magnus. Och som om inte det vore nog hade Örums Nygård precis byggt sex nya hotellrum.
– Vi var på gång, vi hade satsat och nyanställt, men personerna hann inte ens börja, berättar Maria. Det var jobbigt, men nu är alla tillbaka. Varenda en som var anställd hos oss före pandemin jobbar här igen.
Och just det: att Örums Nygård skapar jobb på landsbygden, är något de är extra stolta över. Inte minst att så många unga haft sitt första jobb hos dem.
– Över hundra ungdomar har jobbat här! konstaterar Magnus. Det känns riktigt bra.
Kapitel 3: Buss ger skjuts åt affärerna
Liksom många landsbygdsföretag värderar Örums Nygård samarbete med andra högt och tillsammans med Petersborgs gård, Gunnarshögs gård, Köpingsbergs vingård och Österlenkryddor startade de 2014 konceptet ”5 gårdar på Österlen”. (Gunnarshögs gård har nu lämnat samarbetet på grund av tidsbrist.)
–Det började med att jag och Österlenkryddor pratade om att sätta ihop en gemensam aktivitet, berättar Maria. Sen växte det hela och tillsammans med de andra tre snickrade vi ihop ett färdigt koncept för grupputflykter med buss.
Grupperna åker runt till gårdarna, provsmakar produkter, äter lunch och tar del av historierna bakom verksamheterna. Från att ha varit en ”pensionärstur” har ryktet spridit sig och turen bokas nu in av alla möjliga grupper som vill ha en mysig dag på Österlen.
– Vad som är bra är att många sen återvänder till oss privat, säger Maria. Turen och samarbetet med de andra lönar sig alltså, helt klart.
Kapitel 4: Jobbet är en fest
Att ständigt utvecklas, men inte ta i så man spricker, löper som en röd tråd genom Örums Nygårds verksamhet. Varje större förändring har föregåtts av noggranna kalkyler.
– Vi har sett många på Österlen satsa stort, men att ha mycket pengar är ingen garanti för att lyckas, säger Magnus. För oss är det viktigt att varje satsning kan bära sig själv, annars blir det inget.
Denna devis tillämpades även på Örums Nygårds senaste satsning, Svinarojtarens* loge. I den före detta maskinhallen byggdes en sommaröppen restaurang med grillat på menyn och underhållning på scen. I två somrar nu har Svinarojtaren lockat mängder med glada besökare.
– Vi har så kul! säger Maria. Våra sommarjobbare konstaterade att ”det är som en fest, men man måste jobba lite” Och vi kan bara hålla med!
Epilog
2019 sökte Örums Nygård företagsstöd för de sex rum som stod klara när pandemin bröt ut. Och just nu håller de på som bäst med att anlägga solceller på hotellrummens tak.
*Svinarojtare = grisskötare på skånska.