Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fiber Land ser kraften i skånska naturfiber

porträtt kvinna

– Med det här projektet vill vi visa på affärsmöjligheterna med våra fantastiska lokalproducerade naturfibrer hampa, lin och ull, säger Jenny Nordberg, processledare för Fiber Land. Det ska bli mycket snack och ännu mera verkstad och alla som är intresserade kan vara med!

 

TEXT: Ulrika Petersén FOTO: Nils Bergendal

– På ganska kort tid har den svenska tillverkningsindustrins intresse för och efterfrågan på hållbara material ökat rejält, berättar Jenny. Som industridesigner har jag arbetat med hållbara projekt i över 15 år och från att ofta ha jobbat i motvind är det nu öppna armar överallt.

Tillverkningsindustrins vilja att snabbt ställa om skapar stora möjligheter för lokalproducerade naturfiber. Dels för att ersätta långväga fraktad bomull och fossilbaserade fiber inom tekoindustrin, som efter en omfattande nedmontering börjat etablera sig i Sverige igen. Dels för att användas som material inom helt nya användningsområden.

– Vi har en ickebegränsad syn på vad man kan göra med skånska naturfibrer, säger Jenny. Efterfrågan på hållbara material finns från många håll och vi är öppna för alla möjligheter. Målet är att projektet ska mynna ut i reella produkter och affärsmässiga samarbeten. Vi ska alltså inte bara prata, utan göra och skapa konkreta resultat.

Fiber Land drivs av Länsstyrelsen, Föreningen Stapelbädden (STPLN) och Jenny, och första steget är att hitta personer och företag som är intresserade av att vara med.

– Vi letar efter fiberproducenter – stora som små – som är nyfikna på projektet och vill bidra till förändring, säger Jenny. Och vi söker företag, som på ett eller annat sätt känner att det här kan vara något för dem. Därefter är planen att hitta bra synergier mellan producenter, tillverkare och alla aktörer däremellan, för att tillsammans arbeta i testbäddar med att utveckla nya produkter och tillämpningsområden.

För mer info om projektet, gå in och följ @_fiber_land_ på Instagram. Det går också bra att kontakta Jenny, jenny@jennynordberg.se eller Mia Davidsson på Länsstyrelsen, mia.davidsson@lansstyrelsen.se.

Fakta om fiber

  • Ull kan komma från många olika djur, till exempel kanin, alpacka, get och kamel, men i Sverige är ull från får vanligast. Beroende på djurslag har ullen lite olika egenskaper. Gemensamt är att ullfiber är bra på att binda luft och vatten, vilket gör att ull både är värmeisolerande och fukttransporterande. De flesta ullfiber har dessutom en naturlig elasticitet.
  • Hampa är en ettårig ört med mycket slitstarka, men inte särskilt elastiska, fiber. Traditionellt har hampfiber använts för att tillverka exempelvis rep och säckar, men också som byggnadsmaterial och isolering. Hampans fiber har nämligen mikroskopiska porer, som gör att materialet har mycket bra isolerande egenskaper.
  • Lin har odlats och beretts i Sverige i minst 2 000 år. Linets fiber är mycket slitstarka, inte elastiska och har hög vattenabsorberande förmåga. Fram till slutet av 1800-talet var lin oerhört viktigt för Sveriges textilproduktion. Därefter ersattes lin till stor del av importerad bomull och numera är odlingsarealen försumbar.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss