Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bosse och hans getter ger nytt liv åt naturreservaten

Man och kvinna i kohage

Med hjälp av sina djur vårdar Bosse Svorén naturen på naturens villkor och återställer naturreservat till sin ursprungliga glans. Getterna betar effektivt i sig såväl vresros som armeniskt björnbär och tar snabbt, men varsamt, död på invasiva arter och annan oönskad växtlighet.

Text: Ulrika Petersén, Uptext AB Foto: Nils Bergendal

– Varenda en som jag kan rädda livet på gör nytta i naturen som ingen annan kan, säger Bosse Svorén och klappar om sina allra minsta killingar och lamm, de som mammorna inte tagit till sig och som Bosse och sambon Inger Antonsson därför flaskmatar på gården. När de är stora nog införlivar jag dem i flocken så de tillsammans med mina andra djur kan restaurera markerna jag arbetar med.

Bosse och hans djur har restaurerat ett antal igenväxta naturreservat i Skåne och idag arbetar de i flera områden från Osby till Helsingborg.

– Jag jobbar bara med våra gamla svenska lantraser, berättar Bosse. De är vana vid att leva på fattigt bete och är därför väldigt effektiva vid restaureringar. Getterna är specialister på att ta död på sly och att plocka blad från buskarna, så jag kan komma in och röja. Dessutom har de, till skillnad från fåren, ingen päls som kan fastna i taggar, så de gör ett fantastiskt jobb på den envisa vresrosen. De kaläter buskagen och till slut är busken utarmad och dör.

Tillgivna och kloka

För att getterna inte ska äta sådant som Bosse vill bevara följer han dem noga och flyttar dem till ett annat bete om så behövs. Ibland gör han tvärtom och tar istället dit fler djur, om de som han släppte först inte ger tillräckligt bra resultat.

– Jag har ju så många djur, runt 450 stycken, att jag kan öka eller minska betestrycket beroende på vad området behöver, säger Bosse. Det är till stor hjälp i restaureringen.

När sly, buskar och oönskade träd är borta når solen återigen ner till marken, och frön som vilat i årtionden kan gro. De frigjorda sanddynerna, värmen från solen och fler blommande växter gör också att vilda bin kan hitta boplatser och mat, och återvända till sina gamla habitat.

Förutom att naturvärden återställs innebär restaureringen att också kulturvärden återställs. Bosse och hans djur har synliggjort områden från så långt tillbaka som järnålder och hela vägen in på 1900-talet, områden som berättar om vår historia och visar hur viktiga markerna varit under lång tid.

Men hur är det då att ha getter som arbetskamrater? Fantastiskt, enligt Bosse.

– Geten är vårt klokaste husdjur, säger han bestämt. De är lite illmariga, men oerhört tillgivna och till och med mina bockar, som har horn som är en meter långa, får jag klappa och klia. Jag kämpar för att visa vilken nytta de här djuren gör för vår biologiska mångfald och jag hoppas att fler yngre får upp ögonen för detta djur som så skonsamt sköter vår värdefulla natur.

En getespännande kurs!

I höst arrangerar vi en kurs för alla er som är intresserade av geten och vad den kan bidra med, både som naturskötare och som mjölk- och köttdjur. Kursen äger rum på Glada geten och såväl Bosse Svorén som Victoria Winberg och Henrik Mårtensson deltar och delar med sig av sin kunskap. Läs mer om kursen längre bak i tidningen.

Från Smart landsbygd nr 2 2019

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss