Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Odens flisor

Bild på en öppen gräsmark med tät skogsdunge i bakgrunden. I förgrunden finns två resta kalkstenar stående tätt tillsammans. Stenarna är ganska höga och står på högkant.

Odens flisor. Foto: Coco Dedering

Odens flisor är två mäktiga resta kalkstensflisor med en tradition om asaguden Oden.

Oden klöv stenen

Odens flisor består av två resta kalkstensflisor, nästan tre meter höga. Enligt sägnen var det från början en enda sten men den sprack när Oden stack sitt svärd genom stenen för att binda sin häst, Sleipner.

De höga kalkstensflisorna är en del av ett gravfält med ett 40-tal gravar. Arkeologer undersökte sex av gravarna i början av 1900-talet. De hittade skelett av tre människor, en vuxen och två yngre individer samt enkla vardagsföremål.

Tips på tur

En vandring mellan Odens flisor, den spännande Ismantorps borg och Rönnerums fornby, och tillbaka till Odens flisor tar dig till tre av mellersta Ölands mest sevärda järnåldersmiljöer. Det är också ett av de bästa sätten att uppleva Mittlandsskogens mångskiftande natur.

Rundturen är drygt en mil och du kan även utgå från Rönnerums fornby eller Ismantorps borg. För karta och mer information, se Länsstyrelsens utflyktsguide Upptäck Kalmar län och avsnittet Rönnerum-Abbantorp.

Upptäck Kalmar län – utflyktsguide

Mer information

Tips på utflyktsmål i närheten av Odens flisor:

Fornvårdsområdet Odens flisor angränsar till naturreservatet Rönnerum – Abbantorp med Rönnerums fornby. Ett annat fornlämningsområde i närheten är Ismantorps fornborg.

Rönnerum – Abbantorp

Ismantorps fornborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturreservatet Karum är ett småskaligt omväxlande odlingslandskap och ett av landets viktigaste områden för bevarande av utrotningshotade åkerogräs och kulturspannmål, Gotlandsråg.

Karums naturreservat

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Det är inte tillåtet att klättra på Odens flisor.

Odens flisor ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram:

Fornlämningar och fornfynd

Fornlämningar är en del av vårt lagskyddade kulturarv.

Markägare: Enskilda

Hitta hit

Med bil, sväng österut från väg 136 i Rälla, mot Högsrum. Efter cirka 3,5 kilometer står Odens flisor till höger om vägen. I direkt anslutning till Odens flisor finns en parkeringsplats. Det är också en av parkeringsplatserna som hör till naturreservat Rönnerum-Abbantorp, skyltat från vägen.

Vandringsleden Mittlandsleden passerar Odens flisor.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss