Kronobäcks klosterkyrkoruin

En rektangulär ruin sedd inifrån med väggar av murade naturstenar av varierande höjd. En gång med plattor syns i mitten av ruinen, i övrigt består marken av gräs. Några träd och buskar i bakgrunden, varav några gula i höstfärger.

Foto: Coco Dedering

På medeltiden var Kronobäck ett känt landmärke för resenärer, och fortfarande är det en uppskattad plats att stanna till vid – bara 5 minuter från väg E22. Kronobäck är den enda platsen i Sverige där man kan se tydliga spår efter johanniternas verksamhet.

Johanniternas medeltida klosterkyrka

År 1479 fick Johanniterorden överta ett hospital med tillhörande kyrka i Kronobäck. Representanter från svensk adel skänkte också mark så att ett nytt kloster kunde grundas. Munkarna tillhörde världens äldsta kristna riddarorden. De var kunniga inom medicin och kirurgi och de skickligaste läkarna i Sverige vid den här tiden. Vid klostret drev de hospital för gamla och sjuka.

I klostrets örtagård odlades läkeväxter. Bland annat Johannesört som lindrade oro och fingerborgsblomma som var bra för hjärtat.

Många medeltida dokument skrevs i Kronobäck. Inte bara av religiöst slag utan också avtal, köpekontrakt och liknande. Till skillnad från de flesta människor på den här tiden var munkarna läs- och skrivkunniga.

Öppet för besök året runt

Intill klosterkyrkoruinen finns flera informationstavlor under tak, som berättar mer om den här spännande platsen och Johanniternas verksamhet. I före detta svinhuset kan du se en utställning.

Mönsterås kommun har tagit fram en app där du via QR-koder kan få information på flera olika språk. Appen heter InfoJee och finns för fri nedladdning där appar finns.

Platsen är delvis anpassad för personer med funktionsnedsättning. En gång med stenplattor möjliggör att ta sig in i ruinen med rullstol och barnvagn. Punktskrift finns på informationstavlor inne i ruinen.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förTillgänglighet Tillgänglighet

Fakta

Området sköts av Mönsterås kommun och den ideella föreningen Klosterruin Kronobäcks Vänner, som även ordnar utställningar, guidningar och olika evenemang.

Klosterruin Kronobäcks Vänner Länk till annan webbplats.

Kommunens information om Kronobäck Länk till annan webbplats.

Kulturhistoriska bebyggelsemiljöer i Mönsterås Länk till annan webbplats.

Fornlämningar är en del av vårt lagskyddade kulturarv.

Hitta hit

Hitta hit

Kronobäcks klosterkyrkoruin ligger 4,5 mil norr om Kalmar.

Åker du med bil till ruinen så ligger den knappt 3 kilometer söder om Mönsterås, invid vägen mot Timmernabben. Du kan också åka gamla kustvägen via Timmernabben. Mönsterås kustväg passerar även Strömsrum och Pataholm.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss