Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Källarholmen

Bild på ett stort fält med vass och med skog i bakgrunden. In i bilden löper en gångbro i trä genom vassen. I förgrunden syns ett antal stora stenar som utgör del av husgrund.

Husgrunder på Källarholmen. Foto: Coco Dedering

OBS! Vid stor nederbörd, vattenmättade marker eller högt vattenstånd i Kalmarsund kan det vara svårt att ta sig ut till Källarholmen trots att det finns en spång. Delar av vägen dit kan tyvärr vara översvämmad.

Uppdatering 12 augusti 2024: För närvarande går det inte att ta sig ut till Källarholmen på grund av för mycket vatten innan spången börjar.

Möt medeltiden på ön Källarholmen i Lyckefjärd. Här byggde en storman en gård med många hus för ungefär 700 år sedan. För att komma hit får du gå på en 300 meter lång spång genom vassen – på medeltiden fanns träbryggor ut till ön. ”Kung Valdemars segelled” gick förbi här utanför i Kalmarsund. Det var en viktig vattenväg för handel och sjöfart på medeltiden.

Vem bodde här och varför?

På medeltiden var det vanligt att stormän byggde befästa gårdar på näs, uddar och öar i vattendrag och sjöar eller - som här - vid kusten. Det brukar förklaras med att de på så vis ville visa upp sin makt, få kontroll och kunna försvara sitt boställe. Eller att det var bra lägen för handel och transporter.

Vi vet inte vem som byggde gården här på ön. Troligen var hen en inflytelserik person i bygden, som hade gott om pengar, tjänstefolk och kanske ägnade sig åt handel. På den här tiden var vattenvägarna överlägsna när det gällde att transportera varor. Det fanns i stort sett inga bra vägar på land.

Från ön var det nog också förhållandevis lätt att hålla uppsikt över omgivningarna, om någon ville en illa. Och säkerligen njöt människorna då som nu av den fina utsikten över Kalmarsund.

Arkeologiska fynd

På Källarholmen finns två brunnar och många husgrunder. Den största har gett namn åt platsen, Källarholmen. Arkeologer har hittat järnspikar, en kniv och ett bryne, keramik och ben. De har också lyckats datera en stock i resterna av de medeltida bryggorna, genom att räkna årsringarna. Trädet fälldes någon gång vinterhalvåret 1348/49!

Med hjälp av en skiss på skylten som står här kan du vandra runt bland husgrunderna och försöka skapa dig en bild av hur det kan ha sett ut i myllret av människor och djur bland husen.

Mer information

Tips! I närbelägna Ödängla, 5 kilometer från Hammarglo, kan du besöka en annan gammal bosättning med havsutsikt. I en vacker beteshage ligger lämningarna efter Ödängla gamla bytomt från 1700-talet.

Ödängla gamla bytomt

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förTillgänglighet Tillgänglighet

Fakta

Ägare: enskilda.

Källarholmen ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram.

Ute på holmen finns inga betesdjur, vården sköts genom manuell röjning. I området närmast parkeringsplatsen går det ibland betesdjur.

Fornlämningar är en del av vårt lagskyddade kulturarv.

Tips! I närbelägna Ödängla, 5 kilometer från Hammarglo, kan du besöka en annan gammal bosättning med havsutsikt. I en vacker beteshage ligger lämningarna efter Ödängla gamla bytomt från 1700-talet.

Ödängla gamla bytomt

Hitta hit

Hitta hit

Källarholmen ligger nordost om Mönsterås, söder om byn Hammarglo. Ta av från E22 mot Hammarglo. I byn Hammarglo vid blåvit skylt ”1 Hammarglo” följ brukningsvägen söderut till du kommer till en liten parkeringsplats med informationstavla. Därifrån är det ungefär 500 meters promenad till holmen, varav häften på en spång genom vassen.

OBS! Vid stor nederbörd, vattenmättade marker eller mycket högt vattenstånd i Kalmarsund kan det vara svårt att ta sig ut till Källarholmen trots att det finns spång. Delar av vägen dit kan tyvärr vara översvämmad.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss