Fröreda Storegård

En gårdsplan av gräs omges av omålade gamla hus, intill det största huset står en liten scen. På gårdsplanen står en midsommarstång med vissna löv och bakom gården reser sig en hög granskog.

Foto: Sebastian Bergström

Fröreda Storegård är en genuin småländsk gårdsmiljö belägen i vackra Emådalen. Är du intresserad av småländsk timmerkultur är ett besök ett måste! Speciella är de så kallade tvillingstugorna. Miljön ger en känsla av hur man levde oc bodde i en småländsk bondby på 1700-talet.

Hus med historia

Fröreda Storegård är ett av Kalmar läns byggnadsminnen. Byggnadsminnen är en kulturskatt som visar byggnader och miljöer från olika tidsepoker.

Den ursprungliga Fröreda by bestod av 38 byggnader och stod färdigbyggt i början av 1600-talet, med anor från 1540-talet då Lasse Börjesson bosatte sig och började bruka gården. Han kom att bo kvar på gården i ett tiotal år. Byn förstördes dock vid en våldsam brand i oktober 1683 då tre av fyra gårdar brann ned.

Efter branden återuppbyggdes Storegården med fyra sammanbyggda enkelhus eller tvillingstugor som de också kallas. Tvillingstugorna är sammanbyggda två och två. På gården finns också två knuttimrade loftbodar med utvändiga trappor och loftgång, två mindre visthusbodar från början av 1700-talet, och två undantagsstugor från 1800-talet. I en av enkelstugorna finns välbevarade handmålade tapeter och väggmålningar i 1700-talsstil.

Imponerande interiörer

Det unika gårdskomplexet med sina trehundraåriga byggnader ger en känsla av hur man levde och bodde i en småländsk bondby på 1700-talet. Interiören med ursprungliga detaljer som de bevarade handmålade barocktapeterna och målningarna ger en bild av närmare 300 års stilhistoria.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering

Hitta hit

Hitta hit

Gården ligger i Fröreda, cirka 6 mil nordväst om Oskarshamn.

Åker du med bil ligger Fröreda Storegård utmed väg 47 mellan Vetlanda och Oskarshamn, 3 kilometer väster om samhället Järnforsen.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1, Kalmar

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss