Risk för skogsbrand i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Stensjö by

En bild tagen från hög höjd över ett landskap med mycket skog. Mellan partier med skog finns öppna fält och mitt i bilden en ansamling med ett tiotal hus.

Flygbild över Stensjö by från sydväst. Foto: Leif Gustafsson

I Kulturreservatet Stensjö by får du uppleva hur en by i de småländska skogsbygderna såg ut och fungerade kring sekelskiftet 1900. Du får ta del av berättelserna om de människor som levde och verkade här. Stensjö by är ett kulturreservat som också bjuder på ett rikt biologiskt kulturarv.

En resa tillbaka i tiden

I Stensjö by kan du uppleva hur det såg ut i stora delar av Småland för drygt 100 år sedan. Gårdarna ligger tätt samlade intill varandra och här finns trädgårdar med kålgårdar, fruktträd och prydnadsväxter. Runt byn ligger små åkrar med oregelbundna former där grödor från äldre tider odlas. Här finns också ängar som förr gav vinterfoder till byns djur. För att dryga ut vinterfodret skördade man även löv från träd som ask och lind. Kring byn finns hagar där djuren betade men djuren fick också gå på bete i skogen. Skogen var även viktig för att ge ved och virke. Betet och uttaget av virke skapade en varierad skog med många ljusa gläntor. Runt byn finns milslånga gärdesgårdar och genom landskapet löper slingrande grusvägar med blomrika vägrenar.

En jordbrukande skogsby

För att rationalisera jordbruket genomfördes under 1800-talet en jordreform i stora delar av Sverige. Jordreformen kallas laga skifte och tanken var att varje gård skulle få sina ägor samlade. Många gårdar tvingades flytta från byn och bygga upp gården intill de nya ägorna. I Stensjö by behövde ingen gård flytta, här ligger gårdarna fortfarande tätt samlade.

Odlingslandskapet är format av de människor som under många generationer har levt och verkat här. Människorna har röjt sten för att kunna odla åkrarna och skördat ängarnas gräs för att få hö till djuren. Kor och kvigor har under århundraden betat i hagar och skogar. På så vis har det småskaliga landskap som vi fortfarande kan se i Stensjö by skapats. Reservatet är en fristad för växter, insekter och fåglar som var vanligare förr. Arterna speglar en förgången tid och är en del av vårt biologiska kulturarv.

 

Svartvit bild på man som plöjer efter hästar.

Eriks Stensiös foton från början av 1900-talet. Källa: Kungl. Vitterhetsakademien

Livet i Stensjö år 1900

Stensjö var en så kallad släktby under 1800-talet. Vid sekelskiftet 1900 var det familjen Andersson som ägde gårdarna. Men ägarna var inte de enda som bodde här. En del gårdar arrenderades av andra som brukade dem och bodde här med sina familjer. År 1900 bodde 127 personer i byn. Av dessa var 87 äldre än 15 år, varav 41 var män och 46 var kvinnor. Av dem som var under 15 år var 24 pojkar och 16 flickor.

Att vara bonde i Stensjö innebar att vara mångsysslare. Åkrarna odlades. Djuren producerade mat och gödsel till åkrarna. Ibland gav djuren ett överskott som kunde säljas utanför byn. Även skogen bidrog på olika sätt till byns försörjning. Allt för byns behov hämtades ur skogen; byggnadsvirke, ved, material till gärdesgårdar och redskap. Bönderna i Stensjö kunde själva såga vid byns vattendrivna sågverk i Virån. Överskottet från gårdarna såldes i Oskarshamn och för pengarna kunde de köpa varor som inte producerades i byn, till exempel salt och kaffe. Pengarna användes också till att köpa nya jordbruksmaskiner och redskap.

I byn bodde flera pigor och drängar som arbetade på gårdarna. Utanför byn låg torp och backstugor där torpare, hantverkare och fattiga bodde. Livet var mycket olika för den som ägde en gård och den som inte ens ägde stugan man bodde i. De flesta som bodde i Stensjö arbetade här, men vid sekelskiftet 1900 kunde en del ha arbete utanför byn. Barnen gick så klart i skolan men när skoldagen var slut väntade arbetsuppgifter hemma. Allas insats var viktig. Även barn och gamla behövdes i arbetet. Varje dag under hela året krävde djuren tillsyn med mat, vatten och mockning. Korna skulle mjölkas. Andra arbetsuppgifter i byn styrdes av årstiderna.

På vintern fälldes träd som skulle sågas till virke eller bli ved på gårdarna. Det var också en tid för att laga och reparera hus och redskap.

Våren var intensiv. Gärdesgårdar skulle lagas så att djuren kunde släppas ut på bete. Ängarna skulle räfsas så att inte höstlöven höll nere det nya gräset. Gödseln skulle köras ut på åkrarna och jorden bearbetas med plog och harv. Därefter skulle man så säd och sätta potatis. I trädgårdarna såddes köksväxter som lök, kål, ärtor, bönor och morötter.

Sommaren var tiden för slåtter av ängarna. Mängden hö som samlades avgjorde hur många djur som kunde hållas på gården över vintern. Man hamlade också träd, alltså sågade av grenar med löven på. Grenarna med de torra löven sparades till vintern och gavs som foder åt djuren.

Hösten var skördetid. Då fick man förhoppningsvis lön för allt slit genom en god skörd. Sent på hösten tröskades säden. Säden maldes till mjöl när det var dags att baka bröd.

Gröt, bröd och välling var vanlig mat i Stensjö, precis som på andra gårdar. Men vid sekelskiftet 1900 hade potatisen blivit vanlig att odla och äta. Den började konkurrera ut spannmål som den viktigaste grödan. Bättre djurraser och bättre foder till djuren gjorde vid den här tiden att produktionen av mjölk och kött ökade och blev ett större inslag i vardagskosten. Människorna som levde i Stensjö vid sekelskiftet 1900 åt bättre och mådde bättre än sina förfäder.

Bild på flera stora lövträd. I förgrunden finns ett öppet fält med högt gräs. I gräsmarken kör en traktor som slår av gräset. I ena kanten anas en träbyggnad där hö brukar förvaras.

Första vallskörden i Stensjö by slås i juni. Foto Frida Persson.

Levande historia

För att byns kultur- och naturvärden ska finnas kvar krävs mycket arbete. Byggnaderna måste underhållas och markerna brukas. Stensjö by är - och ska förbli - ett levande landskap, med kor på sommarbete i skogen, nyslaget hö på ängarna och vajande grödor på åkrarna. I Stensjö by arbetar idag fyra personer med att bruka och vårda byggnader, marker och djur för att på sikt återskapa landskapet som det såg ut vid sekelskiftet 1900.

I kulturreservatet finns fem markerade vandringsslingor. Lederna är markerade med orange ledband med olika symboler. Alla går genom marker som betas av kor eller får. Tänk på att stänga grindar efter dig. Och håll hunden kopplad.

  • Mörkevikslingan, 1,2 km
  • Madslingan, 1,6 km
  • Skogsslingan, 2,9 km
  • Viråslingan längd 1,3 km
  • Ängsslingan längd 1,2 km

Även Ostkustledens etapp 8, Hällveberg-Lilla Hycklinge, går genom reservaten. Ostkusleden underhålls av Döderhults Naturskyddsförening och den är markerad med gul färg.

Alla vandringsleder är med på Naturkartan som du kan öppna i mobilen. På Naturkartan kan du också se vilken höjdökning de olika slingorna har.

Naturkartan Ostkustleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturkartan Stensjö by Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mörkevikslingan

Längd: 1,2 km
Ungefärlig vandringstid: 15-20 minuter

Terräng och tillgänglighet: Mörkevikslingan börjar och slutar vid badplatsen vid sjön Stärringen och är relativt lätt att gå. Soffa finns vid sjön.

Madslingan

Längd: 1,6 km
Ungefärlig vandringstid: cirka 15-20 minuter

Terräng och tillgänglighet: Madslingan börjar och slutar vid parkeringen på gamla riksvägen. Man kan även gå denna slinga till byn då det finns en avstickare dit ungefär halvvägs. Det går också att fortsätta på leden Mörkevikslingan genom en grind vid badplatsen i sjön Stärringen. Det finns nivåskillnader längs slingan. Stigen är bitvis lite ojämn men underlaget består mest av gräsmark.

Skogsslingan

Längd: 2,9 km
Ungefärlig vandringstid: cirka 50-60 min

Terräng och tillgänglighet: Skogsslingan är den längsta vandringsleden i Stensjö. Man kan börja sin vandring vid parkeringsplatsen eller vid Tilias kafé. Slingan har mestadels en medelsvår nivå och är lite mer kuperad än övriga leder kring Stensjö. Underlaget på stigarna är mestadels gräs- och skogsmark. Det finns även partier med blockig terräng och uppstickande trädrötter.

Viråslingan

Längd: 1,3 km
Ungefärlig vandringstid: cirka 15-20 min

Terräng och tillgänglighet: Leden har namn efter Virån som slingar sig genom byn. Den är skyltad inifrån byn. Den passerar ån och går delvis även utmed den. Det finns inga större nivåskillnader men stigen kan bitvis vara något ojämn. Vid ån finns fikabord.

Ängsslingan

Längd: 1,4 km
Ungefärlig vandringstid: cirka 15-20 min

Terräng och tillgänglighet: Ängsslingan är mestadels plan och lättgången och är den bästa leden ur tillgänglighetssynpunkt. Passar även för besökare med rullator. Leden börjar mitt i byn och går genom ängs- och betesmarker och passerar Tilias kafé.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förTillgänglighet Tillgänglighet
  • Ikon förToalett Toalett
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Beslutsår: 2020
Areal: ca 604 ha
Kommun: Oskarshamn
Markägare och förvaltare: Kungl. Vitterhetsakademien
Tillsynsmyndighet: Länsstyrelsen i Kalmar län

Syftet med reservatet är att bruka, levandegöra och för framtiden bevara ett värdefullt kulturpräglat landskap i en småländsk skogsby och berättelserna om de människor som bott och verkat där. Marker och bebyggelse ska hävdas och skötas på ett sådant sätt att det ger en bild av hur en skogsby i Småland fungerade vid tiden kring sekelskiftet 1900.

För mer information om aktiviteter i byn och kaféets öppettider samt tillgång till broschyr, skötselplan och andra skrifter om Stensjö by hänvisas till Kungliga Vitterhetsakademien som äger och förvaltar kulturreservatet.

En Pysselguide för den unga besökaren finns att hämta på Tilias kafé.

Kungliga Vitterhetsakademien Länk till annan webbplats.

Hitta hit

Stensjö by ligger 10 kilometer norr om Oskarshamn.

Med bil ta skyltad avfart från väg E22 (brun/vit skylt). Parkeringsplats finns vid gamla riksvägen och uppe i byn.

Med buss ta busslinje 160 Västervik-Oskarshamn-Kalmar, avstigning hållplats Ängelstorp. Därefter promenad 2 kilometer.

Vänd dig till Kalmar länstrafik för tidtabell.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss