Risk för skogsbrand i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Harbergska och Hullgrenska gårdarna i Pataholm

Byggnadsminnen i Pataholm

Foto: Coco Dedering

Intill kullerstenstorget i den pittoreska lilla köpingen Pataholm, ett historiskt viktigt kustsamhälle, finns två välbevarade gårdar från 1800-talet. I den ena finns det café sommartid. För många blir ett besök i Pataholm en oförglömlig upplevelse – kanske även för dig?

Harbergska gården och Hullgrenska gården

Harbergska och Hullgrenska gårdarna är två av Kalmar läns byggnadsminnen. Byggnadsminnen är en kulturskatt som visar byggnader och miljöer från olika tidsepoker.

Harbergska gården uppfördes troligen på 1840-talet. Boningshuset är timrat i två våningar under tegeltak och har locklistpanel. I bottenvåningen finns elegant salongsinredning från 1880-talet, då gården användes för bad- och brunnsverksamhet.

Hullgrenska gården byggdes av handlanden C.J. Hullgren kring 1800-talets mitt. Det stora huset i empirkaraktär är byggt i vinkel med inkörsport i undervåningen. Husets interiör förändrades under 1860-70-talen då dekorativa målningar utfördes av marinmålaren Oscar Hullgren.

Till gårdarna hör också timrade varumagasin och bryggor vid stranden.

Hembygdsgård och museum

Gårdarna som ligger vägg i vägg är hembygdsgård och museum. I bottenvåningen på Hullgrenska gården kan du idag se hur en handelsbod såg ut förr i tiden, och på övervåningen genuin miljö från dåtidens köpmannahem. Någon butik finns inte längre i den gamla handelsboden, men under sommartid finns ett café i lokalen.

Harbergska gårdens salongsväggar är dekorerade med naturromantiska motiv av bygdemålaren Axel Roth. På övervåningen finns marinmålaren Oscar Hullgrens ateljé, i stort sett oförändrad sedan konstnärens död 1948. Här kan du också se många av hans verk.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förCykelled Cykelled
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Hitta hit

Hitta hit

Gårdarna ligger i Pataholm, 15 kilometer söder om Mönsterås.

Med bil följ E22:an, 30 kilometer norr om Kalmar, 15 kilometer söder om Mönsterås. Ett tips är att ta sig hit på Mönsterås kustväg. I ett vackert landskap slingrar sig den gamla landsvägen längs kusten.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss