Risk för skogsbrand i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Bruddesta sjöbodplan

Sjöbodar byggda av kalksten med vasstak

Sjöbodar i Bruddesta. Foto: Ann Moreau

På Öland var bönderna många gånger både jordbrukare och fiskare. Ofta hade varje by en egen sjöbodplan med bodar där nät och andra redskap förvarades. Vid Bruddesta ligger nio sjöbodar på rad längs med Kalmarsund.

Fiske till husbehov

Fisket utmed Ölands kuster har vanligen bestått av husbehovsfiske. Under vissa perioder spelade fisket en stor roll i böndernas ekonomi. Mest har man fångat strömming och torsk, men också ål, lax, flundra, abborre, sik, gädda och laxöring.

Bruddesta sjöbodplan är utritat på en karta från 1816 och beskrivs som fiskeläge till hela Alböke socken. Det är osäkert om det redan vid denna tid fanns några sjöbodar här. Flera av bodarna är byggda i kalksten och har vasstak. Dörren ligger oftast på ena gaveln. Ibland bildas en liten svale genom att sidoväggarna och taket skjuter ut ett stycke. Alla bodarna har bara ett rum.

Garnhagar

Bakom sjöbodarna ligger garnhagarna som omges av stenmurar. Här torkade och rensade man näten på ställningar. Ål fiskades med bottengarn som var tillverkade i bomull. För att näten inte skulle ruttna var man tvungen att tjära dem varje år. Mellan bodarna och vattnet finns flera spel för uppdragning av båtarna.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Markägare: Statens fastighetsverk
Ägare sjöbodarna: Enskilda

Bruddesta sjöbodplan är sedan 1985 byggnadsminne och skyddas genom kulturmiljölagen.

Byggnadsminne Länk till annan webbplats.

Hitta hit

Fakta

Hitta hit

Med bil från Borgholm, väg 136 norrut, efter 15 kilometer sväng vänster vid skylten mot Äleklinta. Fortsätt 2 kilometer västerut till Äleklinta och sedan norrut 3 kilometer till sjöbodplanen. Observera att det inte är tillåtet att köra utanför vägbanan. Möjlighet till parkering finns vid bodarna.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss