Forgalla skepp

Fornlämning med stenar i rad formade som ett skepp. I bakgrunden Kalmarsund med ön Blå Jungfrun i horisonten.

Fornlämningsområdet Forgalla skepp mot sydväst. Foto: Coco Dedering

Längst i norr på Öland kan du besöka en sägenomspunnen plats. Forgalla skepp är det fantasieggande namnet på en av gravarna på ett gravfält. Det ligger vackert med vid utsikt över havet och granne med Neptuni åkrar. I juni blommar blåelden. På hösten stormar havet. Här begravde vikingarna sina döda för mer än tusen år sedan.

Sägnen om Forgalla

Det berättas att ett stort sjöslag ägt rum vid kusten. Ett av fiendens fartyg, Forgalla, sjönk på ett grund som kom att kallas Forgalla. Efter slaget lades de döda i kistor som täcktes med sten. Men arkeologerna som undersökte gravfältet år 1935 fann kvinnor, män och barn, alla med gravgåvor från vikingatiden.

Vikingatida spår

På krönet av landborgen, mitt i klapperstensfältet ligger femtio gravar. De är byggda av kalkflisor, enstaka större gråstenar och klappersten. Gravarna har olika former. De flesta är runda, men här finns också stenkistor, resta stenar och tresidiga gravar.

På en informationstavla får du veta vad arkeologerna hittat i gravarna. Vad ett sjuårigt barn och två kvinnor fick med sig på sin sista vila… Med hjälp av en illustrerad karta kan du leta rätt på de gravar som undersökts av arkeologerna. Eller varför inte försöka hitta alla femtio?!

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla

Fakta

Ägare: enskilda.

Fornlämningar är en del av vårt lagskyddade kulturarv.

Gravfältet Forgalla skepp ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram.


Hitta hit

Mer information

Granne med gravfältet är naturreservatet Neptuni åkrar, vidsträckta klapperstensfält som fick sitt namn av Carl von Linné när han passerade här på sin öländska resa:

Naturreservatet Neptuni åkrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

5-6 kilometer norrut är Ölands norra udde och fyren Långe Erik, ett mycket populärt besöksmål och statligt byggnadsminne som förvaltas av Statens fastighetsverk

Ölands norra udde Länk till annan webbplats.

Naturreservatet och naturrum Trollskogen ligger på Ölands nordostligaste udde. Här finns många kulturhistoriska sevärdheter att upptäcka och aktiviteter för hela familjen

Naturreservatet Trollskogen Länk till annan webbplats.

Hitta hit

Gravfältet ligger invid väg 136, 1,5 kilometer norr om Byxelkrok, precis söder om naturreservatet Neptuni åkrar. Det finns fyra större parkeringsfickor längs med vägen. Parkera på den närmast Byxelkrok för kortaste vägen till gravfältet.

Från Byxelkrok finns gång- och cykelväg.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss