Dörby gravfält
Dörby gravfält ligger i byn Dörby intill Norra Möckleby hembygdsgård på mellersta Öland. Här har människor begravt sina döda under hela järnåldern, 500 före Kristus – 1050 efter Kristus.
Tre krigare?
År 1896 undersökte en herre vid namn Baehrendtz en av gravarna. Han hittade tre skelett som begravts med sköld, spjut, knivar och keramikkärl – kanske var de krigare? Vapnens utseende daterar graven till 200-400 efter Kristi födelse, den tiden kallar arkeologer för romersk järnåldern. I en annan grav fanns järnnitar, ett bryne och en pincett av brons av en typ som var vanliga på vikingatiden, för 1000 år sedan.
Typiskt
På gravfältet kan du se en mängd stenar resa sig ur marken mitt ibland flera runda och rektangulära stenkretsar. Bland dem finns även den allra vanligaste gravtypen, de låga stensättningarna. De är numera gräsbevuxna och kan vara svåra att urskilja.
Så är det här och på de flesta av Ölands järnåldersgravfält. Liksom i Dörby har många gravfält använts som begravningsplatser under lång tid.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Serviceinformation
Fakta
Markägare: enskilda
Dörby gravfält ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram.
Området sköts som slåtteräng och gräs och örter slås av en gång per år, i juli. Vegetationen kan därför vara högväxt på gravfältet innan slåttern i juli.
Hitta hit
Mer information
Hitta hit
Dörby gravfält ligger invid landsvägen i byn Dörby på mellersta Öland, precis intill och norr om Norra Möckleby hembygdsgård. Du ser resta stenar och andra gravar från landsvägen. Det finns möjlighet att parkera enstaka bilar invid hembygdsgården.