Risk för skogsbrand i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Vi alvar gravfält

Bild på en stor sten som placerats på tre mindre i en gräsmark. Fler liknande stenpyramider syns i bakgrunden.

Uppallad större sten på flera mindre, så kallad liggande höna, en form av gravanläggning som finns på Vi alvar. Foto: Coco Dedering

Det ser ut som stenarna släppts ner från ovan av en jättes hand! Det trodde människorna också förr i tiden, när de inte visste att stenarna ingick i gravar. Några av dem har undersökts och daterats till tiden från Kristi födelse fram till 800-talet, den tid som kallas järnåldern. Du kan räkna till 300 synliga gravar!

Vi – en helig plats

Alvar är ett gammalt ord för mycket tunna jordar där berggrunden består av kalksten. Ordet vi är förmodligen från järnåldern (500 före Kristus till 1050 efter Kristus). Det betyder helig plats eller offerplats. Namnet Vi för oss tillbaka till den tid då gravarna kom till, då människorna dyrkade asagudar som Oden, Tor och Freja.

Liggande hönor

Många gravar är markerade med stora stenar och tittar du närmare ser du att de ligger i ringar. Stenarna är lyfta lite från marken – de vilar på små stenar. Arkeologerna kallar dem liggande hönor, som hönor på ägg. De runda former som stenarna ligger i kallas domarringar.

Vid arkeologiska utgrävningar på 1930-talet hittade arkeologerna bland annat en kvinna. Vid hennes fötter låg skelettet av hund. Kanske hade hunden fått följa sin matte i graven?

Avrättningsplats

På Vi alvar har det utspelat sig ruskiga saker långt senare i historien. Här låg nämligen en avrättningsplats. Mitt på gravfältet finns en minnessten med texten "Åkerbo härads avrättningsplats till slutet av 1700-talet" inristad. Den kan vara lite svår att hitta – men leta så finner du!

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Markägare: enskilda.

Gravfältet på Vi alvar ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram.

Fornlämningar är en del av vårt lagskyddade kulturarv.

Hitta hit

Mer information

Värt att besöka i närheten är bland annat Källa gamla kyrka från 1200-talet och naturreservatet vid vid Högenäs orde med sin säregna fyrbåk.

Källa gamla kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högenäs orde

Hitta hit

Gravfältet ligger 500 meter söder om Källa kyrka på norra Öland, väster om och nära väg 136. Från väg 136 följ skyltning "Vi alvar" och "Vi alvar gravfält".

Du kan parkerna på den stora parkeringsplatsen vid Källa bygdegård, gravfältet börjar precis söder om bygdegården. Det finns också en parkeringsyta invid stättan på den lilla vägen mellan bygdegården och Långerum.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss