Vi alvar gravfält
Det ser ut som stenarna släppts ner från ovan av en jättes hand! Det trodde människorna också förr i tiden, när de inte visste att stenarna ingick i gravar. Några av dem har undersökts och daterats till tiden från Kristi födelse fram till 800-talet, den tid som kallas järnåldern. Du kan räkna till 300 synliga gravar!
Vi – en helig plats
Alvar är ett gammalt ord för mycket tunna jordar där berggrunden består av kalksten. Ordet vi är förmodligen från järnåldern (500 före Kristus till 1050 efter Kristus). Det betyder helig plats eller offerplats. Namnet Vi för oss tillbaka till den tid då gravarna kom till, då människorna dyrkade asagudar som Oden, Tor och Freja.
Liggande hönor
Många gravar är markerade med stora stenar och tittar du närmare ser du att de ligger i ringar. Stenarna är lyfta lite från marken – de vilar på små stenar. Arkeologerna kallar dem liggande hönor, som hönor på ägg. De runda former som stenarna ligger i kallas domarringar.
Vid arkeologiska utgrävningar på 1930-talet hittade arkeologerna bland annat en kvinna. Vid hennes fötter låg skelettet av hund. Kanske hade hunden fått följa sin matte i graven?
Avrättningsplats
På Vi alvar har det utspelat sig ruskiga saker långt senare i historien. Här låg nämligen en avrättningsplats. Mitt på gravfältet finns en minnessten med texten "Åkerbo härads avrättningsplats till slutet av 1700-talet" inristad. Den kan vara lite svår att hitta – men leta så finner du!
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Serviceinformation
Fakta
Markägare: enskilda.
Gravfältet på Vi alvar ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram.
Fornlämningar är en del av vårt lagskyddade kulturarv.
Hitta hit
Mer information
Värt att besöka i närheten är bland annat Källa gamla kyrka från 1200-talet och naturreservatet vid vid Högenäs orde med sin säregna fyrbåk.
Källa gamla kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hitta hit
Gravfältet ligger 500 meter söder om Källa kyrka på norra Öland, väster om och nära väg 136. Från väg 136 följ skyltning "Vi alvar" och "Vi alvar gravfält".
Du kan parkerna på den stora parkeringsplatsen vid Källa bygdegård, gravfältet börjar precis söder om bygdegården. Det finns också en parkeringsyta invid stättan på den lilla vägen mellan bygdegården och Långerum.