Noaks ark
Noaks ark är en av Ölands mest kända fornlämningar. Det är en ovanligt smäcker och snygg skeppssättning, en grav formad som ett skepp. Under bronsåldern och järnåldern begravde människorna sina nära och kära här på en höjdrygg på det karga Karums alvar.
Noaks ark och gravfältet
Noaks Ark har formen av ett skepp – därav namnet. I för och akter står större stävstenar och relingen markeras av mindre stenar. I mitten är en stenbumling, kanske symboliserar den masten? Raderna med stenar tvärsöver är ovanliga. Markerar de båtens spant eller kan det vara bänkar för roddarna? Arkeologerna tror att Noaks Ark är en cirka 3000 år gammal grav, från bronsåldern.
På gravfältet finns många gravar i olika storlekar och former, runda och fyrkantiga och resta stenar. Arkeologer har undersökt 25 av dem. I två gravar låg vapen – svärd och spjutspetsar av järn. De gravarna är 2000 år gamla, från järnåldern, och de gravlagda tillhörde samhällets rika och mäktiga män. Fynd av fingerringar och ett spänne till en klänning berättar att i andra gravar hade kvinnor begravts.
OBS!
På gravfältet finns flera resta stenar som för närvarande innebär en säkerhetsrisk. De kan falla eller gå sönder. Gå inte nära och respektera avspärrningarna!
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Serviceinformation
Fakta
Markägare: staten (naturreservat).
Gravfältet med Noaks ark ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram.
Fornlämningar är en del av vårt lagskyddade kulturarv.
Det är inte tillåtet att klättra på de resta stenarna.
Hitta hit
Mer information
Kulturhistoria i Karum
Passa på att upptäcka det unika odlingslandskapet i Karum.
Ett trettiotal små åkrar brukas på gammalt sätt i tresäde. Tillsammans med 50 små ängar, gamla brukningsvägar och Karums betade alvar får du som besökare uppleva ett mycket varierande och spännande historiskt landskap fullt med värdefulla blommor, fjärilar och insekter och spår efter tidigare generationers Karumbor. Karum är en av landets viktigaste platser för att bevara gamla åkerogräs och en gammal sorts råg, Gotlandsråg/Karumråg.
Längs vandringslederna finns 15 informationstavlor och även Kvarnkullens informationsplats ska få en uppfräschning.
Andra fornlämningsområden i närheten:
Ismanstorps fornborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hitta hit
Sväng österut från väg 136 i Rälla, mot Högsrum. Håll mot Gärdslösa (vänster) där vägen delar sig. Efter cirka 700 meter dyker Noaks Ark upp på vänster sida, skyltat från vägen. Här finns parkering som ger möjlighet att besöka gravfältet men även alvaret som ligger öster om landsvägen.
Du kan också vandra hit på vandringsleder från Karums by/naturreservat och via Mittlandsleden.