Fredsstenen i Bröms

Bild på en liten öppen plats omgiven av träd och buskar. Mitt på platsen står en högrest grov sten sten med en inskription inhuggen i en slinga.

Fredsstenen i Bröms. Foto: Coco Dedering

Mitt i den lilla Brömsebäcken slöts freden i Brömsebro mellan Danmark och Sverige den 13 augusti år 1645. Det blev startskottet för Sveriges stormaktstid. Till minne av freden restes långt senare en sten på en holme i bäcken. Fredsstenen är nu ett välbesökt turistmål med sitt läge precis intill motorvägen E22 och Trafikverkets stora rastplats. Sväng av, stanna till och se en vacker plats av rikspolitisk betydelse!

Till minne av freden

Den 15 augusti 1915 var det en riktig feststämning här vid Brömsebäcken. Folk strömmade till, träden pryddes med flaggor och landshövdingen höll tal. Mitt under det brinnande första världskriget restes fredsstenen till minne av freden vid Brömsebro.

Det gick bra för Sverige

Freden vid Brömsebro var slutet på ett nästan två år långt krig mellan Sverige och Danmark. Det gick bra för Sverige både i kriget och i fredsförhandlingarna. Åtminstone om en med bra menar vinster av landområden. Sverige fick Jämtland, Härjedalen, Gotland och Ösel ”för alltid” och Halland på 30 år. Även viss tullfrihet i Öresund. Tullfrihet betyder att man inte behöver betala avgifter på varor som ska säljas i andra länder.

Brömsebäcken en riksgräns

Men varför valde de två länderna att ses just här, vid den lilla bäcken? På den tiden var bäcken gräns mellan Sverige och Danmark. Det var praktiskt att mötas på var sin sida. Svenskarna hade sitt tältläger på norra sidan, danskarna på södra – mitt i ån på holmen möttes man!

Än idag går gränsen mellan Kalmar län och Blekinge län i bäcken. Spana efter länsskyltarna vid vägen och den fina stenvalvbron – på andra sidan vägen står fredsstenen på sin holme.

Spännande historier

Det finns mycket spännande att berätta om den gamla riksgränsen, krigen och storpolitiken som utspelade sig här. Om den tusenåriga Brömsesten och om den pompa och ståt som omgärdade fredsfördraget 1645 på platsen. Och om pigan som bar en av Kungsstenarna ända till Bröms gästgivargård för att visa prov på sin styrka!

Du är varmt välkommen att ta del av historierna på de informationstavlor som står på gräsytan i närheten av minnesstenen. Här finns också bänk med bord.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förRast-/vindskydd Rast-/vindskydd

Fakta

Fornlämningar är en del av vårt lagskyddade kulturarv.

Fredsstenen ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram.

Markägare: enskilda och Statens fastighetsverk. Kostnaderna för vården betalas av Statens fastighetsverk.

Hitta hit

Mer information

Tips vid ditt besök. Det finns mer att upptäcka i Bröms.

På Trafikverkets rastplats finns en fin kulturhistorisk utställning på byggnadens södervägg, öppen året runt.

Brömsehus medeltida försvarsborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vandra gärna hit på Kalmarsundsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

eller på

Blekingeleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Bröms finns även gårdsbutik och glasskafé.

Hitta hit

Fredsstenen står precis på gränsen mellan Kalmar län och Blekinge län, nära väg E22 och Trafikverkets rastplats Bröms. Följ brun-vit vägskyltning Fredstenen. Du kan parkera på rastplatsen och gå 300 meter till stenen, följ vägen österut. Parkeringsmöjlighet finns också efter gården, vid P-skylt och det röda staketet, endast 50 meter från minnesstenen.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1, Kalmar

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss