Risk för gräsbrand i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Degerhamn Bergstigen

Ruin efter gammal lastbrygga. Byggd av kalksten som tre mindre tunnlar med stora valv där det finns öppningar i taken.

Ruin efter gammal lastbrygga vid alunbruket. Foto: Coco Dedering

Upptäck det fantasieggande landskapet i Degerhamn med stenbrott och fabriksruiner efter en 300 årig industrihistoria. Här kan du se rader av fältugnar byggda av svart skiffer och gå längs gamla transportvägar. Vid Ölands alunbruk reser sig fortfarande skorstenen intill brukets arbetarbostäder. Vidsträckta utsikter över vatten finns både vid Kalkbrottssjön ute på alvaret och vid Kalmarsund.

Upptäck Degerhamn – vandra genom en 300 år lång industrihistoria

Upptäck det fantasieggande landskapet i Degerhamn med stenbrott och fabriksruiner efter en 300 årig industrihistoria. Här kan du se rader av fältugnar byggda av svart skiffer och gå längs gamla transportvägar. Vid Ölands alunbruk reser sig fortfarande skorstenen intill brukets arbetarbostäder. Vidsträckta utsikter över vatten finns både vid Kalkbrottssjön ute på alvaret och vid Kalmarsund.

Bergstigen och Kalkbrottsleden – två vandringsleder

Bergstigen tar dig rakt in i skifferbrottet till platser med övergivna rastkojor och dynamitförråd. Den sträcker sig från Strömmelns gård i norr till Albrunna torg i söder. Här tar Kalkbrottsleden vid som fortsätter ut till de stora öppna kalkstensbrotten på Stora alvaret.

Du möter natur och kultur, himmel, hav och alvar på din vandring förbi spåren av Degerhamns 300 år långa och spännande historia.

Bland de 24 sevärdheterna finns Kalkgatan, Fågelsjön, ”grottan”, Linnés besöksplats, Konstens geologiska trädgård, alunbruket och Cementas numera nedlagda stora stenbrott ute på alvaret som nu sakta vattenfylls.

Tillverkning av kalk, alun och cement

1723 startade det första alunbruket i Degerhamn, 1804 det andra; Ölands alunbruk. Alun användes inom textilindustrin, vid garvning av skinn, produktion av papper och för medicinska ändamål. Skiffer bröts på plats. På 1820-talet arbetade över 300 män, kvinnor och barn på bruket.

På 1880-talet anlades kalkbruk. Kalk framställdes genom bränning av kalksten i stora ugnar – i Degerhamn invid Bergstigen finns långa rader av gamla fältugnar, mer eller mindre överväxta. Den oljerika alunskiffern nyttjades som bränsle i ugnarna. Kalksten bröts i stenbrott i närheten.

En av de första cementfabrikerna i Sverige byggdes i Degerhamn år 1886, Ölands cement AB. Mera känt i vår tid är Cementa AB, numera Cementa Heidelberg group. Den storskaliga produktionen upphörde 2019. Nu tillverkas så kallad microcement i mindre skala.

Industrimiljöerna i Degerhamn är en viktig del av Sveriges, Kalmar läns och Ölands historia.

Lyssna på ett poddavsnitt om industrin i Degerhamn

Lena König driver podden Arkeologi och Historia. I det här avsnittet träffar vi Uno Magnusson, en av eldsjälarna i Södra Möckleby hembygdsförening, som berättar om och tar oss med till några av de 300 år gamla industrimiljöerna.

14 minuter och 40 sekunder in i avsnittet promenerar Lena och Uno längs Bergstigen.

Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Bergstigen är cirka 5 kilometer och sköts ideellt av Södra Möckleby hembygdsförening. Lämna gärna ett bidrag till underhållet. Längs leden finns informationstavlor. Bergstigen är indelad i tre etapper markerade med röda pilar. Kalkbrottsleden är markerad med orangefärgade stenar.

Södra Möckleby hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bergstigens sträckning finns även på Naturkartan

Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En av kalkugnarna vid Bergstigens början samt lämningarna efter Ölands alunbruk ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram.

Hitta hit

Mer information

Parkeringsplatser finns vid kunskapsplats Navet, Trafikverkets rastplats vid väg 136 samt vid hembygdsmuseet nere i hamnen. Observera att flera av sevärdheterna går att besöka utan att du behöver vandra längs hela lederna.

I foldern Degerhamn Vandringsleder finns karta och information om parkerings- och rastplatser och sevärdheterna, såväl kultur- som naturupplevelser. Den finns som tryckt utvikbar folder och som nedladdningsbar pdf

Degerhamn Vandringsleder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

The leaflet in an English edition:

Degerhamn Walking trails Länk till annan webbplats.

Ett stenkast från alunbrukets fabrikslämningar finns

Konstens Geologiska trädgård Länk till annan webbplats.

Vill du fördjupa dig i Degerhamns industrihistoria, rekommenderar vi skriften Kalksten och alunskiffer – bruken i Degerhamn under 300 år.  Den finns tillgänglig hos Södra Möckleby hembygdsförening och på turistbyrån.

Hitta hit

Degerhamn ligger på södra Öland, 35 kilometer söder om Färjestaden.

Det finns flera parkeringsplatser.

P-plats i Bergstigens norra ände: från väg 136 i Södra Möckleby, sväng västerut på Strömgatan. Efter cirka 500 meter, sväng in på den lilla brukningsvägen söder om Strömgatan. Efter 50 meter parkeringsplats för enstaka personbilar på gräsyta.

P-plats Navet: från väg 136 följ skyltning Södra bruket. Vid T-korsning ta höger, och sedan direkt höger igen.

P-plats Trafikverkets rastplats: ligger invid väg 136 söder om Södra Möckleby. På andra sidan vägen finns ytterligare en P-plats, på gräs, iordningställd av Cementa. Härifrån kan du via en brukningsväg gå ut till stenbrotten på alvaret och Kalkbrottslederna.

Vandringsleden Bergstigen passerar alunbruket.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss