Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Ungstorp

Vårbild över öppna fält med grönt gräs och blommande körsbärsträd. I förgrunden finns en gärdsgård gjord av smala trästammar lagda på varandra mellan stående trästolpar.

Ungstorps gamla bytomt med vandringsled. Foto: Coco Dedering

Gamla Ungstorp är en av sevärdheterna i ”Körsbärsdalen” längs Djursdalarundan. På en höjd ligger husgrunder tätt på rad. Det är minnen från medeltiden. Då låg det en liten by full med folk och fä här.

Vandra i ”Körsbärsdalen”

Många människor besöker Ungstorp och Djursdalarundan i maj. Då blommar de många hundra körsbärsträden. Somliga kallar platsen för Körsbärsdalen. Som i Astrid Lindgrens saga om Bröderna Lejonhjärta. Och visst är det sagolikt vackert här just då!

Längs med den 7 kilometer långa Djursdalarundan finns många sevärdheter och information om såväl natur som kulturhistoria och forntid.

Möt medeltiden – och järnåldern

Ungstorp är idag en gård. Men på medeltiden fanns här en liten by med fyra gårdar. Resterna av byn ligger ungefär 300 meter söderut från gården. Du kan hitta lämningar efter hus, källare, stenmurar och odling. På en informationstavla finns en karta till hjälp om du vill utforska den gamla bytomten.

Alla lämningar är inte så lätta att se. Så är fallet med det lilla gravfältet som också ligger på höjden. Små låga samlingar av sten och jord är 2000 år gamla gravar. Tack vare gravarna vet vi att folk bodde här i Ungstorp även på järnåldern.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Ägare: enskilda.

Ungstorp medeltida bytomt ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram.

Området betas av nötkreatur.

Fornlämningar är en del av vårt lagskyddade kulturarv.

Mer att upptäcka

I Ungstorp finns Sveriges största lönn. Observera att gården är privatbostad.

Djursdalarundan med många små sevärdheter är en trevlig historisk rundvandring på 7 kilometer. Den betydligt längre Sevedeleden passerar också Ungstorp.

Ungstorp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Djursdala kyrka är en träkyrka från 1600-talet, vackert belägen mitt i Djursdalabygden. De beskrivs som ett eget besöksmål

Träkyrkor i Vimmerby kommun

Från Hembygdsgården i Djursdala bjuds du på en vidsträckt utsikt över det säregna och böljande odlingslandskapet, format av inlandsisen och bönders arbete genom årtusenden.

Hitta hit

Hitta hit

Ungstorp ligger i Djursdalabygden, mellan Södra Vi och Djursdala by. Från väg 820, vid skylt Ungstorp/Galleri Lönnen, ta av söderut cirka 600 meter till Ungstorp och parkeringsplats vid gården. Därifrån följer du vandringsleden söderut drygt 300 meter till informationstavlan Det gamla Ungstorp.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss