Snäckedal
Observera att vi för närvarande inte kan hänvisa besökare med bil till det här besöksmålet.
Kanske är Snäckedal Kalmar läns finaste och mest spännande gravfält. Skepp i sten stävar fram över berghällarna. I mitten av gravfältet tronar ett tre meter högt gravröse. Tänk om vi hade haft en tidsmaskin och kunde se vad människorna egentligen gjorde här för 3000 år sedan!
Snäckorna i Snäckedal
Flera av gravarna i Snäckedal är formade som skepp – ”snäckor” på gammal svenska. På bronsåldern (1800 - 500 f.Kr.) var skeppet betydelsefullt. Det var färdmedlet framför alla andra, både i livet och i döden. Skeppet återkommer som symbol i flera sammanhang som har med religionen att göra.
Skepp och solen
Ungefär 100 gravar från bronsåldern är bevarade inom ett kvadratkilometer stort område. Det är ovanligt många. Den märkligaste graven är nog det 45 meter långa skeppet, ett av de längsta i Sverige. Det ser ut att stäva mot det största röset. Röset och många andra gravar är runda – var de symboler för solen?
Hur eller hur var nog de människor som begravdes här mäktiga och rika. På bronsåldern verkar det ha funnits stora sociala skillnader i samhället.
Skärvsten och skålgropar
Vid ditt besök kan du också hitta spår efter människornas bosättningar, så kallad skärvsten. Och skålgropar, som är en slags hällristningar. Läs och lär dig mer om bronsåldern på de fem informationstavlorna som finns i området.
Storslagen bronsåldersmiljö
Snäckedal anses av en del arkeologer vara en av Nordeuropas mest storslagna bronsåldersmiljöer. De tror att Snäckedal inte har varit någon vanlig gravplats utan ett religiöst centrum för ett större område.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Serviceinformation
Fakta
Ägare: enskilda.
Snäckedals gravfält ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram. Området betas inte av några betesdjur.
Fornlämningar är en del av vårt lagskyddade kulturarv.
Tips!
Vandringsleden Ostkustleden, etapp 5, går förbi Snäckedals gravfält. Det är en 16 mil lång led i Döderhults Naturskyddsförenings regi. Leden är uppdelad på 8 etapper med övernattningsstugor.
Ostkustleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hitta hit
Hitta hit
Snäckedals gravfält ligger i Misterhultsbygden i Oskarshamns kommun.
För närvarande saknar länsstyrelsen avtal om tillfartsväg och parkeringsplats till Snäckedals gravfält. Vi kan inte hänvisa bilburna besökare hit. Gravfältet är därför endast tillgängligt för den som vandrar hit till fots, förslagsvis på Ostkustleden som passerar förbi gravfältet. När ny tillfartsväg och parkering finns kommer länsstyrelsen sätta upp nya hänvisningsskyltar.