Kapelludden - S:ta Brita kapell

Ett snölandskap med klarblå himmel. Bilden domineras av en hög ruin i form av en gavel i murad natursten. I bakgrunden sjöbodar och utblick mot hav.

Sankta Brita kapell. Foto Coco Dedering.

På Ölands östra kust ligger ruinen efter Sankta Brita kapell. På medeltiden var här fullt av människor och båtar. Köpmän från när och fjärran kom seglandes till handelsplatsen Sikavarp. Idag uppskattas udden för sitt vackra läge vid havet, den spännande ruinen, fyren och raden av små rödmålade sjöbodar.

Medeltida hamn och handelsplats

På 1200-talet fanns här en hamn, marknadsplats och ett kapell. Det var en av knutpunkterna för handeln över Östersjön. Vi kan föreställa oss liv och rörelse, där varor bytte ägare efter intensivt köpslående om priset.

Arkeologer har hittat gropar i marken, som har ett samband med handel och sillfiske. Kanske har här även funnits ett viktigt fiskeläge. På medeltiden kallades platsen för Sikavarp. Idag kallas den för Kapelludden.

En köpmanskyrka

Kapellruinen är ett iögonenfallande minnesmärke. Kapellet användes för gudstjänster men här förvarade köpmännen också handelsvaror och viktiga saker som vågar och vikter. Den här typen av kyrka kallas därför för köpmanskyrka. I slutet av 1400-talet började pilgrimer resa hit. Under 1500-talet revs stora delar kapellet.

Stenkors gav skydd

Mellan ruinen och fiskebodarna står ett tre meter högt stenkors i kalksten. Det anses också vara från 1200-talet. Korset var ett slags intyg för torg- och marknadsfrid som garanterades av biskopen i Linköpings stift. Köpmännen kunde handla i trygghet. I gengäld betalade de skatt till biskopen.

Korset har fått stå kvar som en andaktskors in i vår tid. 2007 skadades det av en storm men nu är det lagat och åter på sin plats!

Kapelluddens fyr

På håll från både land och till sjöss ser du Kapelluddens fyr. Den är byggdes 1871 till hjälp för sjöfarare som passerar mellan Gotland och Öland och är fortfarande i bruk.

Fyrtypen kallas för ”Heidenstammare” efter ingenjör Gustav von Heidenstam (1822-1887). Han utvecklade den här typen av fyrkonstruktion i järn, uppbyggd av rör med snedstag runt en central järnpelare. Ofta är de som i Kapelluddens fall rödmålade.

Kapelluddens fyr är skyddad som statligt byggnadsminne men är inte tillgänglig för allmänheten.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Markägare: enskilda.

Kapellruinen och stenkorset ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram.

Fornlämningar är en del av vårt lagskyddade kulturarv. Det är inte tillåtet att tälta här.

Vänligen, klättra inte på ruinen. Den tar skada och du kan skada dig. Håll uppsikt över barn.

Parkeringsplats för besökare till Kapelludden sköts av Bredsättra-Sikehamns hembygdsförening. Endast besöksparkering dagtid.

Hitta hit

Mer information

Hitta hit

Sankta Brita kapellruin ligger Ölands östra kust. Mittemot Bredsättra kyrka, ta av österut cirka fyra kilometer till Kapelludden.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss