Risk för vattenbrist i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Gravfält i Trogsta

Vackert beläget på en höjd över Trogstadalgången ligger mycket intressanta lämningar efter en gård från järnåldern. Här finns minst 12 gravar och 9 husgrunder.

Under järnåldern brände man den döde på bål och lade en kulle av sten och jord ovanpå. Husgrunderna syns som stora plana ytor, upp till 38 meter långa och 10 meter breda. Här stod stora hus som var uppbyggda med två rader av stolpar i mitten så att det bildades tre rum eller ”skepp” längs med huset. Väggarna var konstruerade av flätverk i trä som var täckta med lera.

Gravarna ligger alldeles invid de dåtida husen, det var vanligt under järnåldern att begrava de döda nära. Gården och gravarna är daterade till 0-550 e.Kr., så det var ungefär 1500 - 2 000 år sedan som det bodde någon här. Människorna levde av boskapsskötsel och odling. Arkeologerna har också hittat vävtyngder vilket visar att människorna här vävde sina egna tyger.

Här finns ingen parkeringsplats. Parkera på lämpligt ställe i närheten och tänk på trafiksäkerheten, ställ er inte på privata infarter/tomter. En enkel stig leder upp på kullen förbi gravar och husgrunder.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRastplats Rastplats

Fakta

RAÄ nummer: Trogsta, Forsa RAÄ 71
Typ av lämning: Gravfält
Område: Forsa socken, Hudiksvalls kommun
Trogsta 1:8

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Veronica Lauritzsen

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss