Aktuella vädervarningar i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Gravfält i Bergby

Här i Bergby ligger ett litet gravfält med cirka 20 gravar från yngre järnålder, 400-1050 e.Kr.

Vid den tiden brändes de döda på bål innan de begravdes. Ovanpå graven lade man stenar och jord så att en liten hög bildades. Gravarna ligger högst uppe på en kulle. Vid den här tiden begravde man ofta sina döda högt, kanske av religiösa orsaker, men också därför att de på så sätt gav en signal till förbipasserande att marken var upptagen. Gravarna var en form av ägobevis.

Bergby var en livlig bygd under den yngre järnåldern, här bodde många människor. Vid den tiden gick havet högre upp och läget här var mycket gynnsamt med skyddade havsvikar och en mindre skärgård utanför som gjorde det möjligt för byborna att fiska och bedriva handel.

Här finns ingen parkeringsplats. Parkera på lämpligt ställe i närheten och tänk på trafiksäkerheten, ställ dig inte på privata infarter/tomter. Gravarna ligger på en trädbeklädd kulle invid vägen.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRastplats Rastplats

Fakta

RAÄ-nummer: Bergby, RAÄ 33
Typ av lämning: Gravfält
Område: Hamrånge socken, Gävle kommun
Fors 1:11, Vi 47:1

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss