• Eldningsförbud i Gävleborgs län

    På grund av den höga brandrisken i skog och mark har Länsstyrelsen Gävleborg, i samråd med länets räddningstjänster, beslutat om eldningsförbud utomhus i hela Gävleborgs län. Eldningsförbudet gäller från och med fredagen den 9 juni klockan 11.00 tills vidare.   Due to the high fire risk in forest and land, the County Administrative Board of Gävleborg, in consultation with the county rescue services, has decided on a fire ban outdoors in the whole of Gävleborg County. The fire ban is valid from Friday, June 9 at 11 am until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Axmar bruk

Axmar bruk ligger vid havet bortom allfarvägarna i det ödsliga skogsområdet Ödmården mellan Hälsingland och Gästrikland. Idag är Axmar bruk en vilsam idyll men här har det sjudit av liv under de cirka 250 år som järn tillverkades på bruket mellan 1671-1927.

I Axmar bruk finns en engelsk park med gamla lövträd, ruiner och ett system av dammar och kanaler. Här finns också en bevarad hyttbyggnad och en hamn med spår från utskeppning av järn och införsel av malm. I Axmar är bruket och havet en sammanlänkad helhet, i hamnen lossades malmen, på bruket förvandlades malmen till järn som åter skeppades ut från hamnen.  

Axmar bruk är en god representant för länets kustbruk och blev beslutat som kulturreservat 2011. Reservatet är öppet för besökare.

Mer information

Brun-vit skyltning, tillgänglig WC, tillgänglig parkering, tillgängligt café.

Föreningen Hyttan, Axmar bruks webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förTillgänglighet Tillgänglighet
  • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Text

Hitta hit

Kontakt