Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Stenvalvsbro i Friggesund

Strax norr om Friggesund ligger en liten vacker stenvalvsbro. En stenvalvsbro är en bro byggd av stenar som formats som valv, det är trycket ovanifrån som gör att valvet håller ihop. Oftast har de inget murbruk utan är helt kallmurade. Denna teknik gör valvbron mycket hållbar.

Valvbroar har använts under mycket lång tid och romarna byggde många broar och akvedukter på detta sätt. Ibland används obearbetad natursten, men även tillhuggna och tuktade stenar används. Den perfekta passformen och rena ytorna gör då broarna till arkitektoniska mästerverk.

I Sverige finns fortfarande omkring 600 stenvalvsbroar. Den längsta stenvalvsbron i Sverige är Öjebro i Östergötland som är 65 meter lång och byggdes år 1797.

Världens längsta stenvalvsbro är Rockville Bridge i USA. Den byggdes år 1902 och är 1164 meter lång.

Här finns ingen parkeringsplats. Parkera på lämpligt ställe i närheten och tänk på trafiksäkerheten, ställ er inte på privata infarter/tomter.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förRastplats Rastplats

Fakta

Typ av lämning: Stenvalvsbro
Område: Friggesund, Bjuråkers socken, Hudiksvalls kommun

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss