Sophiendals glashytteruin

I Los hittade man under 1700-talet metallen vismut, ett silvervitt metalliskt grundämne, som används i lättsmälta legeringar. Malmen innehöll nickel, ett nytt grundämne som upptäcktes här 1751.

Förutom detta innehöll malmen även kobolt som vid den här tiden var ett viktigt färgämne för att tillverka blå färg. 1736 kom gruvbrytningen igång på allvar. Bearbetningen skedde först utomlands men efter en tid startades ett blåfärgsverk lokalt här i Los som utvann den blå färgpigmentet. Det var svårt att få arbetare till gruvan. Gruvägaren Henrik Kalmeter arbetade för att få de omkringboende bönderna att hamna under ”bergfrälserätt” vilket innebar att de kunde tvingas att arbeta i gruvan. Detta lyckades han med 1742.

Det anlades ett glasbruk här 1763 och kobolten användes för färgning av glaset. Glasblåsarna kom från Ångermanland och blåste såväl fönsterglas som flaskor och buteljer. Malmtillgången visade sig dock inte vara så stor och det isolerade läget i Los skapade långa och dyra transporter. Detta gjorde att gruvbrytning och glastillverkning upphörde 1773. Gruvan ligger strax utanför Los centrum och är numera ett arbetslivsmuseum. Glashytteruinerna ligger i skogen långt utanför byn och ett besök här är en kombinerad natur- och kulturupplevelse.

Här finns parkeringsmöjligheter för några bilar. En enkel stig leder genom området.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förStig Stig

Fakta

Lämningsnummer i Fornsök: Los 18:1 eller L1951:9841

Typ av lämning: glasindustri

Område: Karlsberg, Los socken, Ljusdals kommun

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss