Risk för skogsbrand i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Sörbygravfältet

Centralt i dagens Årsunda ligger det imponerande Sörbygravfältet, här finns minst ett 90-tal gravar från yngre järnåldern. Det är det största gravfältet i Gästrikland.

Vid den tiden brände man ofta de döda på bål innan de begravdes. Ovanpå graven lade man stenar, slagg och jord så att en liten kulle bildades. De döda fick ofta med sig gravgåvor. Arkeologer har grävt ut några av gravarna och där fanns rester av smycken, hästutrustning och vapen i brons. Ett av hängsmyckena är av en ovanlig typ och kommer från området vid Svarta havet. Gravarna daterades till Vendeltid, 550-800 e.Kr.

Gravgåvorna visar att åtminstone några av de gravlagda var välbärgade. Välståndet hade delvis sin grund järnproduktionen som var mycket vanlig i området, kanske man också handlade med pälsar, en eftertraktad och dyr vara. Gravfältet breder ut sig på toppen av Enköpingsåsen som har varit en kommunikationsled för människor i tusentals år och sträcker sig ända ner till Mälaren. Gravarna hörde till gårdar som låg vid foten av åsen. Det har tidigare stått en runsten någonstans här på åsen, även den är ett tydligt tecken på att det bott resursstarka människor i trakten.

Här finns ingen parkeringsplats. Parkera på lämpligt ställe i närheten och tänk på trafiksäkerheten, ställ er inte på privata infarter/tomter. En smal stig går genom området.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRastplats Rastplats

Fakta

Typ av lämning: gravfält
Område: Årsunda

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss