Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Gravfält från järnålder i Idenor

Det ligger sex stora gravhögar på toppen av åsen som går genom centrala Idenor. Gravarna är från järnåldern, 500 – f.Kr. 1100 e.Kr.

Vid den tiden brände man ofta de döda på bål innan de begravdes. Ovanpå graven lade man stenar och jord så att en liten kulle bildades. De döda fick ofta med sig föremål, vapen och smycken i graven. Gravarna ligger precis invid Hudiksvallsfjärden. Höjdläget gjorde att gravarna var lätta att se för de som färdades till havs. Vid den här tiden byggde man sina gravhögar på höjder, vid stigar och vattendrag så att förbipasserande skulle se att området var bebott. Förutom att vara begravningsplatser var de på så sätt även tydliga ägomarkeringar.

Här finns ingen parkeringsplats. Parkera på lämpligt ställe i närheten och tänk på trafiksäkerheten, ställ er inte på privata infarter/tomter. Det finns en enkel stig som leder upp på toppen av åsen.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRastplats Rastplats

Fakta

RAÄ nummer: Idenor, RAÄ 12, 13, 20
Typ av lämning: Gravfält, sund
Område: Idenor socken, Hudiksvalls kommun
Överberge 2:1

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss