Stenvalvsbro i Moviken
Här i Strömbacka ligger en mycket intressant järnbruksmiljö som en rest av 200 års järntillverkning. Den första stångjärnshammaren byggdes 1753. Bruket utvidgades med tiden och bestod vid 1700-talets slut av 3 hammarsmedjor.
Här har man genom tiderna använt sig av såväl tyskmide och franche-comté som vallonsmide och lancashiresmide. De är alla olika metoder att få fram ett smidbart järn som man kan sälja vidare. År 1876 uppgick Strömbacka i Iggesunds bruk AB och på 1880-talet var bruksverksamheten som störst med cirka 350 personer som var mantalsskrivna på bruket. Under 1900-talet koncentrerades smidet helt till övre hammaren och smedjans nuvarande utseende avspeglar 1930-talet. Smedjan är utrustad med bl a en vallonhärd, räckvällugn, tre lancashirehärdar, blåsmaskin, mumblingshammare och två lufthamrar. Kraftöverföringen är intakt med vattenhjul, turbiner sumpar och tub. Till smedjan hör även ett enklare övernattningsrum, ett så kallat labbi.
Bruksverksamheten lades ner år 1953. Därefter förföll bruket under några årtionden. Så småningom upptäckte bruksägarna och de antikvariska myndigheterna brukets stora historiska värden och därefter har flera restaureringar genomförts. Strömbacka stångjärnssmedja är idag ett fascinerande besöksmål där tiden har stannat. Förutom bruket finns här också en hel bevarad bruksmiljö i form av bland annat bruksgata, herrgård, kapell, kontor och skola.
Här finns flera parkeringsmöjligheter. Anläggningen är öppen sommartid.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Serviceinformation
Fakta
RAÄ nummer: Strömbacka, RAÄ 76
Typ av lämning: Bruksområde
Område: Bjuråkers socken, Hudiksvalls kommun
Strömbacka 1:2