Risk för skogsbrand i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Gravar och järnframställning i
Forn-Vi

I Ockelbo finns en mycket intressant fornlämningsmiljö från yngre järnåldern, 400 - 1050 e.Kr. På en udde ut i Bysjön ligger ett 50-tal gravar och ett 10-tal slagghögar. Slaggen är en restprodukt efter järnframställningen.

Vid den här tiden levde människorna av odling, fiske och boskapsskötsel. Men den rikliga förekomsten av slagg visar att järnframställningen också var en mycket viktig del av livet. Man tillverkade järn för eget bruk, men sannolikt också för avsalu. Det gav resurser och makt till dem som kontrollerade handeln. Forn-vi ligger alldeles invid den stora handels- och kommunikationsleden Enköpingsåsen som sträcker sig ända ner till Mälaren. Där fanns ett stort behov av järnprodukter.

En av gravarna har undersökts av arkeologer, de hittade ben efter tre människor. De hade fått med sig många gravgåvor: järnkittlar, pil- och spjutspetsar, yxor, ben av en hund samt vågskålar och vikter. De visar att de gravlagda har ägnat sig åt den inkomstbringande handeln med järnprodukter. Gravhögen var nästan helt uppbyggd av slagg. Arkeologerna tror att järnframställningen var så viktig att den förknippades med magi och riter. Det var därför som den användes som fyllning i gravarna.

Platsen här heter Forn-Vi. Vi var under järnåldern namnet på en kultplats, en plats där man utövade religion och makt.

Här finns parkeringsmöjligheter för några bilar. En enklare stig går runt området.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRastplats Rastplats

Fakta

Typ av lämning: fornlämningsmiljö
Område: Ockelbo

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss