Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Hassela Kyrkoruin

I Hassela kyrkby ligger ruinerna efter Hasselas gamla kyrka. Runt om ruinen finns resterna efter den gamla stenmuren som omgav kyrkan.

Kyrkomuren hade ingångar som var försedda med stigluckor, som är en liten portal med tak. Kyrkan var byggd i romansk stil och hade spåntak. Kyrkan byggdes ut och om i olika omgångar, den fick vapenhus, stjärnvalv av tegel och vackra målningar. Församlingen växte och mot slutet av 1700-talet började den bli för liten. Därför byggdes en ny kyrka två kilometer härifrån på 1820-talet, i det som idag är centrala Hassela. 1826 hölls den sista gudstjänsten i gamla kyrkan. Församlingen lät den därefter stå och förfalla och till slut sprängde man bort delar av kyrkomurarna. Det har varit en mindre arkeologisk undersökning här och då fann man vardagsföremål som glasögon, knappar, hårnålar, knivar och ljushållare.

Kyrkoruinen ligger alldeles invid hembygdsgården.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRastplats Rastplats

Fakta

Typ av lämning: Kyrkruin
Område: Hassela

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss