Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Televerkets hus

Ett pampigt hus med både tegel och andra material.

Televerkets huvudbyggnad i Gävle ritades 1912 av arkitekten Viktor Bodin. Den uppfördes i tre våningar samt en vindsvåning under det brutna taket, klätt med svart glaserat tegel. Televerkets hus blev byggnadsminnesförklarad år 1993.

Televerkets huvudbyggnad i Gävle ritades 1912 av arkitekten Viktor Bodin. Den uppfördes i tre våningar samt en vindsvåning under det brutna taket, klätt med svart glaserat tegel. Fasaderna är murade av brunt tegel med dekorativa inslag av finhuggen sten och grönt kakel. De rundbågiga fönstren och entréerna med glasade pardörrar av ek har omfattningar av finhuggen sten. Fasaden i markplan är även den av sten. På fasaden mot Nygatan finns ett ståtligt tresidigt burspråk av sten som löper över två våningar och ovanför detta en fronton med ett ur samt en liten kopparklädd lanternin.

Fönstren är idag delvis igenmurade och förminskade, men de håller på att återställas till sitt ursprungliga utseende. Invändigt är trapphuset bevarat liksom telefonsalens tak, vilket dock är inklätt. I övrigt är interiören kraftigt förändrad.

Skyddsföreskrifter för Televerkets hus

Skyddsområdet omfattar fastigheten Norr 25:2.

Karta över skyddsområdeFörstora bilden

Karta över skyddsområde

  1. Televerksbyggnadens gatufasader och takregion får inte rivas eller till sitt yttre byggas om eller på annat sätt förändras.
  2. Byggnaden ska underhållas så att den inte förfaller. Vård- och underhållsarbeten ska utföras med traditionella byggnadsmaterial och metoder på ett sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar.
  3. Länsstyrelsen lämnar råd och anvisningar ifråga om underhåll av byggnaden och vården av det kringliggande området.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Byggnadsminnesförklarat: 1993
Typ av bebyggelse: Statligt verk
Ägare: Privat

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss