Järnåldern i Sätra

Strax norr om Gävle centrum, i Sätra, ligger ett gravfält på en höjd som en oas i staden. Här finns ett 40-tal gravar från yngre järnåldern, 400-1050 e.Kr. Vid den tiden brände man ofta de döda på bål innan de begravdes.

Ovanpå graven lade man stenar och jord så att en liten kulle bildades. De döda fick ofta med sig föremål, vapen och smycken i graven. Gravfältet är placerat utefter den urgamla vandringsleden som följde miltals utefter Gävleåsen.

De som begravde sina döda här bodde förmodligen i sluttningen nedanför kullen. Här har arkeologer funnit rester efter bostäder och eldstäder. Det har också hittats rester efter en omfattande järnproduktion i området. Järnet var en viktig handelsvara under järnåldern och skapade makt och rikedom för de som kontrollerade handeln.

Här finns ingen parkeringsplats. Parkera på lämpligt ställe i närheten och tänk på trafiksäkerheten, ställ er inte på privata infarter/tomter.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRastplats Rastplats

Fakta

RAÄ nummer: Sätra, RAÄ 2
Typ av lämning: Gravfält
Område: Sätra, Gävle socken, Gävle kommun
Sätra 109:1

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss