Skommarhyttan

Skommarhyttan är idag en stilla och vacker plats där Gästrikeleden passerar förbi. För några århundraden sedan var här en myllrande bruksmiljö med hytta, rostugn, dammar och kanaler.

I centrum av den gamla bruksmiljön ligger ruinerna efter masugnen som omges av gamla slagghögar. Tillsammans med ån bildar de en av de vackraste hyttmiljöerna i Gästrikland. Slaggen är restprodukt efter den järntillverkning som pågått här ända sedan den första masugnen byggdes på 1500-talet. Det fanns fler masugnar i trakten. Här fanns gott om skog för tillverkning av träkol, strömmande vatten för att driva vattenhjulen och inte minst järnmalmsförekomster i berget. Driften här lades ner år 1875 när verksamheten överfördes till Gammelstilla bruk.

Här finns ingen parkeringsplats. Parkera på lämpligt ställe i närheten och tänk på trafiksäkerheten, ställ er inte på privata infarter/tomter. En enkel stig går genom området.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRastplats Rastplats

Fakta

RAÄ nummer: Skommarhyttan, RAÄ 40
Typ av lämning: Masugnsruin
Område: Torsåker socken, Hofors kommun
Skommarhyttan 1:9

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss