Jon-Lars
Under några årtionden runt 1800-talets mitt byggdes i Voxnadalen många av de träslott som blivit ett kännemärke för Hälsingland. Jon-Lars i Långheds by i Alfta är den största och även en av de bäst bevarade. Hemmanet har gått i arv i samma släkt sedan 1600-talet. De flesta av gårdens nuvarande byggnader byggdes dock efter en brand år 1851.
Under några årtionden runt 1800-talets mitt byggdes i Voxnadalen många av de träslott som blivit ett kännemärke för Hälsingland. Sju av dem tillhör världsarvet Hälsingegårdar där Jon-Lars i Långheds by i Alfta är den största och även en av de bäst bevarade. Hemmanet har gått i arv i samma släkt sedan 1600-talet. Den nuvarande huvudbyggnaden och de flesta av uthusen byggdes upp efter en brand 1851. De två bröder som då bodde på gården uppförde både bostadshus och uthus för var sitt hushåll. Det är anledningen till att bostadshuset byggdes så osedvanligt stort och med en mycket ovanlig rumsindelning.
Interiören och exteriören
En lägenhet i två våningar samt vind byggdes i varsin ände av huset. Mellan dessa låg en stor gemensam festsal i bottenvåningen och en gemensam hall i övervåningen, ursprungligen avdelad med ett staket. Den pampiga förstukvisten av empiretyp blev också större än vanligt - då den skulle omsluta två entrédörrar. Exteriören är helt bevarad i ursprungligt skick så när som på köksfarstun som byggdes till 1947.
Interiören har byggts om och moderniserats i vissa delar vid sekelskiftet, på 1940-talet och 1991. Delar av huset har lämnats helt orörda. Hela den södra lägenheten på bottenvåningen är bevarad i ursprungligt skick, liksom två av husets paradrum, gäststugorna på övervåningen. Den norra gäststugan har väggmålningar med fält fyllda av landskapsmotiv och däremellan pelare omslingrade av vinrankor. Målningarna är troligen utförda av rättviksmålaren Hans Ersson. Den södra gäststugan är tapetserad med originaltapet från tiden.
Uthus och ekonomibyggnader
Till gården hör flera uthus. Den äldsta byggnaden är en bod som kallas "saltboden" och kan vara en 1600-talsbyggnad. Den stora ladugårdsbyggnaden med brutet tak byggdes ursprungligen som sädeslada. Ladugården inhystes först i övre våningen och sedan 1938 i suterrängvåningen där tidigare en tröskvandring var installerad. Dessutom finns tre härbren, vedlider och flera hölador till gården.
Skyddsföreskrifter Jon-Lars
Skyddsområdet omfattar del av fastigheten Långhed 4:11, Alfta socken, enligt situationsplan.
Skyddsföreskrifterna omfattar bostadshuset och samtliga uthusbyggnader på fastigheten, ladugård, vedlider, tre härbren, saltboden, bod, vagnslider och två lador.
- Byggnaderna får inte utan länsstyrelsens tillstånd rivas, flyttas, byggas om eller på annat sätt förändras till sin exteriör.
- I huvudbyggnaden får ursprunglig rumsindelning inte ändras.
- Äldre fast inredning i huvudbyggnaden får inte förändras eller tas bort. Det äldre ytskiket i rummen 101-305 får inte tas bort, målas över, klistras över eller på annat sätt förändras.
- Byggnaderna ska i samråd med länsstyrelsen underhållas så att de inte förfaller. Vård och underhållsarbeten ska utföras med sådana material och metoder att det kulturhistoriska värdet inte minskar.
- Skyddsområdet ska hållas i sådant skick att miljöns karaktär inte förvanskas. Inom skyddsområdet får ytterligare byggnader inte uppföras.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Fakta
Byggnadsminnesförklarat: 1994
Typ av bebyggelse: Bondgård
Ägare: Privat
Världsarvet Hälsingegårdars hemsida Länk till annan webbplats.