Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Den medeltida gårdslämningen Holm

På en udde ut i Harmångersån ligger ruinerna efter den medeltida gården Holm. Det är oklart när den först anlades, men den omnämns i skriftliga källor under 1600-talet. Därefter försvinner gården ur källorna igen, på 1700-talet finns inte längre några spår efter den.

Inom området finns rester efter flera stora husgrunder, en tegelugn och gamla odlingsmarker. Här har bedrivits arkeologiska utgrävningar under flera år och förutom vardagliga fynd som knappar, djurben och kritpipor har man även hittat mer anmärkningsvärda fynd. Det är målat fönsterglas och profilerat tegel som visar att det är förmögna människor med en statusfylld position i samhället som har bott här. Det har också visat sig att spisen var byggd med tegel, det förekom bara på förmögnare gårdar i de här trakterna på 1600-talet. Bondgårdarnas spisar var murade av gråsten. Fisket var mycket gott i Harmångersån och dess utlopp i havet och Kronan hade därför intressen att bevaka i området. Kanske hör gården samman med detta. Platsen är mycket vacker och är ett trevligt utflyktsmål med picknickkorg.

Det finns en sevärdhetskringla vid avtagsvägen mellan Strömsbruk och Harmångers kyrka. En smal grusväg leder fram till en parkeringsplats som ligger ca 200 meter från området. En enkel stig leder till gårdsplatsen och där finns bänkar och en grillplats.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förStig Stig

Fakta

Typ av lämning: Gårdslämning
Område: Harmångersån, Nordanstigs kommun

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss