Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Fornlämningsområde vid Mårdnäs

På väg ut mot Mårdnäs finns en kulturstig med flera intressanta fornlämningar från den yngre delen av järnåldern, 400 – 1100 e.Kr. Besök den forna gårdsmiljön där husgrunder, gravar och odlingsytor minner om hur livet såg ut för minst 1000 år sedan.

Här finns också en grav formad som en treudd, en sällsynt gravform i Hälsingland. Utefter stigen finns fler gravfält och gravhögar som berättar om att det fanns många gårdar här under järnåldern.

Här mynnar Ljusnan ut i Bergviken och det var en bra plats att bo på under järnåldern. Ljusnan har varit en stor kommunikationsled ända sedan förhistorisk tid. Vid den här tiden byggde man sina gravhögar på höjder, vid vattendrag och stigar så att förbipasserande skulle se att området var bebott av människor som hade lång äganderätt till marken. Förutom att vara begravningsplatser var de på så sätt även tydliga ägomarkeringar. Det finns en stor mängd lämningar efter äldre järntillverkning i trakten. Järn var en viktig produkt för användning hemma i byarna, men även en eftertraktad vara vid mer långväga handel.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRastplats Rastplats

Fakta

Typ av lämning: Fornlämningsområde
Område: Mårdnäs, Segersta, Bollnäs kommun

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss