Vinterns naturreservat

Här får du tips på några av länets alla naturreservat som du med fördel besöker under vintern. Vi plogar inte fram till alla reservaten men du kan ofta ta dig fram på andra sätt.

Packa gärna med lite varma extrakläder för fikapausen och tänk på att det blir mörkt mycket fortare vintertid, så en pannlampa kan vara bra att ha med. Och de år snön och isen lyser med sin frånvaro, är vinterns natur rofylld att uppleva även till fots. Ta det bara lite extra försiktigt då det kan vara lite halkigt på stigarna. Ta på dig kängorna, snöskorna eller skidorna och ge dig ut i några av våra vackraste naturområden!

Djupdalshöjden

Djupdalshöjden ligger precis som namnet antyder högt i landskapet och erbjuder långa, snörika vintrar. När snön tinat bort från Närkeslätten ligger den ofta kvar ett bra tag till i Djupdalshöjden. Här kan du skida fram mellan vresiga trädåldringar och ut över öppna myrmarker. Är det nysnö hittar du kanske spår efter både varg och lodjur. Terrängen är kuperad, så ta god tid på dig. Markerad led samt vindskydd och raststuga med tillhörande grillplatser finns.

Läs mer om Djupdalshöjden

Garphyttans nationalpark

Länets minsta nationalpark är värd ett besök även vintertid. Parkeringen plogas då och då och är det mycket snö kan man uppleva delar av parken från den lilla vägen som passerar genom nationalparken. Snön gör det lättare att hitta spår efter skogens alla djur, så ge dig ut på spårsafari! Kallkällan vid Skomakartorpet fryser aldrig och är en välkommen vattenkälla för många av skogen småfåglar. Markerade leder samt flera grill- och rastplatser finns.

Läs mer om Garphyttans nationalpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Getapulien

Vad passar bättre än att utforska ett väglöst landskap som Getapulien på skidor? Här möter du myrar omgivna av äldre tallskogar. Inte minst namnet är spännande och tros ha lånats från att Småland, där ett kargt och stenigt område kallats get-Apulien, då det liknade det italienska Apulien. Lite senare på våren kan du ute på myrarna bevittna både orrars och tjädrars säregna parningslek. En markerad stig finns en bit ut på Spelmossen.

Läs mer om Getapulien

Knalla

Nära Zinkgruvan ligger naturreservatet Knalla med fina strövområden utmed sjön Viksjöns västra strand. Stigen är ofta upptrampad även vintertid och erbjuder en fin promenad genom gammelskogen. I områdets södra del är terrängen lite svårare, så se upp så du inte halkar! De år isen lagt sig och är säker kan du ta en tur med skridskor eller skidor på sjön.

Läs mer om Knalla

Murstensdalen

Mustensdalen är ett av våra största naturreservat, med djupa skogar och myrvidder. Den kanske bästa tiden att upptäcka Murstensdalen är på vintern, när man lätt kan ta sig fram över snön på skidor eller med snöskor. Du kommer på så sätt fram till platser dit stigar och vandringsleder inte når. I området finns både orre och tjäder. Om du har tur så stöter du upp någon av dem, som far iväg med ett skrämmande brak. Vindskydd och eldplatser finns på flera ställen i reservatet.

Läs mer om Murstensdalen

Salboknös

Vid Salboknös finns några av de äldsta tallarna i länet. De började växa redan när Sten Sture den äldre var riksföreståndare i Sverige, på 1480-talet. Tallskogen i Salboknös blockbrant är en av få platser i länet där skogen lämnats i stort sett orörd av människan. Blockbranten med dess spännande geologiska former saknar motsvarighet i länet. Från toppen av Salboknös har du en vidsträckt utsikt över det omgivande landskapet. Runt berget finns en grandominerad gammelskog där flera sällsynta växter, djur och svampar trivs.

Läs mer om Salboknös

Snavlunda-Tjälvesta

Det speciella och böljande landskapet i de båda reservaten är ett uppskattat utflyktsmål under vår och sommar, men är väl värt ett besök även under vintern. I samband med den senaste istiden bildade framforsande isälvar ett deltaområde just här. Stora isblock bäddades in i grus och sand som vattnet förde med sig. När isblocken senare smälte, lämnade de efter sig stora gropar i landskapet, varav idag utgörs av sjöar. Medan andra finns kvar som stora, torra "skålar". Således finns här flera naturliga skid- och pulkabackar under snörika vintrar. De år isen lägger sig och är åkbar kan du utforska Trehörningen och Kyrkesjön på skridskor. Markerad stig finns.

Läs mer om Snavlunda-Tjälvesta

Sotterns skärgård

Sotterns skärgård kan vara svår att ta sig till och röra sig i på sommaren. Om du är van skridsko- eller skidåkare kan du med fördel uppleva naturreservatet på vintern. Ute på öarna finns flera fina rastplatser där du kan göra upp eld och njuta av din matsäck tillsammans med den vackra utsikten. Om du tar av dig skridskorna och går en stund på någon av öarna så upptäcker du att här ofta finns en gammal och ostörd skog med grova tallar. I några av tallarna kan du hitta stora risbon där fiskgjusen eller någon annan fågel troligen kommer att flytta in framåt våren.

Läs mer om Sotterns skärgård

Trolldalen

Trolldalens naturreservat ligger till största delen i en trång sprickdal som skär genom Kilsbergens förkastningsbrant. Trolldalen är känt för de spännande isformationer som bildas i ravinen om vintern. Dalsidorna kläs av en åldrig granskog som är nästan opåverkad av skogsbruk. I skogen är det fuktigt, skuggigt och gott om döda träd – en perfekt miljö för många ovanliga mossor, lavar och svampar. Ta det försiktigt på vandringen, snö och is gör både stenar, klippor och rötter hala! Naturreservaten Vargkitteln och Lövbrickan nås via markerad stigar söderut. Trolldalen nås även via en stig från Gårdsjötorp.

Läs mer om Trolldalen

Vargavidderna

I Vargavidderna möter en stort vildmarksliknande område med såväl öppna myrmarker som en sjö och omgivande gammelskogar. Här finns goda chanser att få höra ylande vargar framåt kvällningen. Markerad led, vindskydd och grillplats finns.

Läs mer om Vargavidderna

Verkanäset

Det storslagna landskapet utmed Vätterns strand är häftigt att uppleva även vintertid - även om det kan vara både bistert och kallt när vindarna ligger på. Kristallklara vinterdagar när isen lagt sig och är säker, erbjuds en fantastisk skridskoåkning i vikarna. När vädret är varmare och solen värmer kan du hitta en rofylld plats att njuta medhavd matsäck till ljudet av kluckande vågor mot klipporna. Markerad stig finns.

Läs mer om Verkanäset

Vidsträckta myrmarker

Våtmarker, mossar och kärr är vanligen svåra att ta sig fram på under de varmare årstiderna, inte minst de som saknar stigar. Men med hjälp av snö, is och tjäle blir de om vintern desto lättare att utforska. När snön lagt sig är våra mossar perfekta för en skidtur, där du kan njuta av lugnet och de öppna myrvidderna. Saknas snön är faktiskt snöskor annars vara ett bra redskap att ta sig fram över gungflymarkerna. Håll utkik uppe i skyn, kanske skymtar du en eller annan rovfågel.

Exempel på några av länets reservat med fina myrmarker:

Hammarmossen (ett stenkast från stålverket i Hällefors)

Karamossen (strax utanför Röfors)

Rankemossen (5 km söder om Laxå)

Skagershultsmossen (4 km sydost om Mullhyttan)

Ställbergsmossen (11 km väster om Ställdalen)

Västeråsmossen (2 mil nordväst om Hällefors)

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss