Höga flöden i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Tysta skogar

Förr fanns tystnaden runt hörnet. Inga bilvägar, flygplan, radio eller tv-apparater som numera lägger en ljudmatta kring oss människor. Buller har blivit ett allt större miljöproblem. Skogen är ofta ett säkert kort för den som söker tystnad. Men gårdagens stora sjumilaskogar är idag ett minne blott. Här nedan hittar du de fyra största gammelskogarna i Örebro län. Välkommen ut att njuta tystnad och stillhet!

Djupdalshöjden

Djupdalshöjden ligger cirka en mil sydväst om Grängesberg och är ett 486 hektar stort naturreservat. Ett område med gammelskog som är nästen helt obruten av vägar. Skogen är präglad av ett kargt klimat och långa, snörika vintrar. Vresiga träd med toppar brutna av snö bidrar till områdets vilda karaktär. I denna länets nordliga vildmark kan man med lite tur få se spår av både varg och lo.

Läs mer om Djupdalshöjden

Kindla

Ingenstans i Örebro län finns ett större område utan vägar som skär igenom skogen. Kindlaområdet är vår mesta vildmark. Det är också ett av de största naturreservaten i länet med sina 933 hektar. I Kindla möts tre av länets kommuner: Lindesberg, Hällefors och Ljusnarsberg.

Läs mer om Kindla

Murstensdalen

Cirka 25 km norr om Karlskoga hittar du ännu ett av länets väglösa skogsområden, nämligen det 763 hektar stora naturreservatet Murstensdalen. Här möts du av en tyst och orörd vildmark med djupa raviner, högplatåer med gammal tallskog, stråk av myrar, tjärnar och sjöar.

Läs mer om Murstensdalen

Tivedens nationalpark

Den 2030 hektar stora nationalparken sträcker sig över Örebro läns södra gräns in i Västra Götaland. Det är ett av södra Sveriges större, sammanhängande skogsområden med gammal skog. Skogens ålder och mäktighet och det vilt formade landskapet ger nationalparken dess karaktär och motiverar att den skyddas.

Läs mer om Tivedens nationalpark (sverigesnationalparker.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss