Geologiska sevärdigheter

Här presenteras några av länets reservat som har spännande geologiska formationer att upptäcka. Dödisgropar, isräfflor, jättegrytor och rullstensåsar är bara några exempel på vad du kan finna.

Knuthöjdsmossen

Knuthöjdsmossen och den närliggande Hammarmossen är väldigt speciella. Här finns hundratals gölar, som bland annat smålommen trivs väldigt bra i. Mossen är en så kallad högmosse och gölarna är flera meter djupa och når ända till isälvssanden som finns under mossen. Den Stora Hälleforsdynen söder om mossen består av isälvssand och är hela tio meter hög. Den bildades av starka vindar när marken låg bar efter den senaste istiden.

Läs mer om Knuthöjdsmossen

Lövbrickan

Lövbrickan, nära Frösvidal, nordväst om Örebro, är ett naturreservat mitt i den så kallade högsta kust-linjen där Yoldiahavets vatten (smältvattnet från inlandsisen) låg och slog mot stranden. Vågorna gjorde att grusmassorna svallades och att lera och smågrus transporterades ner på Närkeslätten medan större stenar låg kvar och slipades av vågorna. I Lövbrickan finns nu stora klapperstensfält och strandvallar kvar med stenarna som svallades längs med höga kust-linjen. Ta med fika och upptäck hur vårt landskap skapades.

Läs mer om Lövbrickan

Rockebro

Rockebro är ett märkligt område mellan Askersund och Laxå med flera annorlunda geologiska sevärdheter från inlandsisens framfart. Uppstickande åsryggar varvas med sänkor och dödisgropar som under blötare årstider ofta är vattenfyllda. I reservatet finns även en gammal offerkälla och en utmärkt stig med botaniska sevärdheter som myrlilja, bäcknate och klockljung.

Läs mer om Rockebro

Skärmarbodabergen

Skärmarbodabergen är en spännande plats med unik geologi. Ge dig ut på upptäcktsfärd bland blockgrottor, bergbranter, sprickdalar och lavrika hällar – det här är ett riktigt äventyrsland! Inlandsis och smältvatten har format landskapet - slipat hällarna och lämnat flyttblock och strandvallar efter sig. Här finns också uråldriga tallskogar med en stor mångfald av svampar, mossor och insekter. En ljudguide finns i området och berättar om landskapet omkring dig. Bland annat buss 302, 303, 305 och 308 stannar strax utanför naturreservatet.

Läs mer om Skärmarbodabergen

Sveafallen

Sveafallen, strax söder om Degerfors, är ett naturreservat med mycket intressant geologi. När landet höjdes efter att inlandsisen smält undan bildades stora smältvattenälvar. I Sveafallen kolliderade två av dessa älvar, Svea älv och Fornletälven, och bildade vattenvirvlar som tillsammans med stenblock bildade stora jättegrytor. Jättegrytorna är idag utmärkta i reservatet.

Läs mer om Sveafallen

Tivedens nationalpark

I Tivedens nationalpark, några mil söder om Laxå, finns tydliga tecken efter inlandsisens framfart för 11 000 år sedan. När sprickdalar bildades bröts stora stenblock loss och dessa kan man se lite varstans i Tiveden. Vid Stenkälla har det blivit en extra stor och spektakulär ansamling av de här jätteblocken. I närheten finns även tydliga isräfflor i hällarna som spår efter inlandsisens framdragande.

Läs mer om Tivedens nationalpark (sverigesnationalparker.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss