Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Kyrkås kulturgård

Entré Kyrkås kulturgård Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Kyrkås kulturgård ligger i byn Lungre. Till byggnadsminnet hör bostadshuset, sockenmagasinet och ryttarhärbret som tillhör byggnadsminnet.

Historik

Lungre är en välbevarad by som har en ålderdomlig karaktär. Byggnaderna till Kyrkås kulturgård ingår i en större sammanhängande kulturhistoriska miljö. De utgör tillsammans med andra äldre byggnader på fastigheten och grannfastigheten kärnan i miljön.

Boningshuset är enligt inskription uppfört år 1826. Det är i ursprungligt skick både in- och utvändigt och är mycket välbevarad. Huset visar på den högreståndsinspirerade byggnadsstil, som var vanligt i Jämtland under 1800-talets början. Sockenmagasinet har ursprunglig utsida och är uppfört på 1830-talet.

Ryttarhärbre

Ryttarhärbret är enligt inskription byggt år 1639 och representerar ett för Jämtland unikt förhållande. De tillhörde rotebönderna och var knutna till de indelta hästjägarna, som i härbrena hade mobiliseringsförråd. Många härbren uppfördes specifikt för ändamålet, medan andra tidigare fungerat som vanliga härbren.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Byggnadsminnesbeslut: År 1983

Kommun: Östersund

Ägs av Kyrkås kulturgård

Hitta hit

Kyrkås kulturgård ligger i Lungre by, Kyrkås.

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss