Lillhärjåbygget
Lillhärjåbygget ligger i sydvästra Härjedalen och är sedan 2002 kulturreservat. Gården ligger i väglöst land, men är fortfarande ett levande fjälljordbruk med fäboddrift.
Lillhärjåbygget byggdes i början av 1800-talet. Men det var först i samband med avvittringen 1842 – då privatpersoners mark delades upp och skildes från statens – som gården blev en erkänd, egen gård. Till gården hör en fäbod, fäboden Hackåsvallen, som byggdes på 1880-talet.
Runt gården och fäboden går djuren lösa på fritt skogsbete. Korna mjölkas för hand och på gården tillverkas mejeriprodukter som ost och smör. De djur som finns på gården är bland annat kor, får och höns.
Fram till och med 1962 pågick en omfattande slåtter – slår gräs för att få hö till djuren på vintern – på stora områden långt från gården. I dag slår man på gräsmarkerna med lie och slåtterbalk. Sedan torkas höet, hässjas.
Samma familj sedan 1870-talet
I dag drivs gården av familjen Eriksson som ägt gården sen 1870-talet.
Fastigheten som gården ligger på, är cirka 2 700 hektar. Det är lika mycket som 3 800 riktigt stora fotbollsplaner. Här finns många byggnader, ett 40-tal faktiskt.
Lillhärjåbygget saknar fast el men har dieselelverk som producerar ström. Dessutom finns en solcellanläggning som också producerar elektricitet.
Besöka gården
Gården tar emot besökare och man kan sova över i en gäststuga om man vill.
Tänk på att Lillhärjåbygget är någons hem. Om du vill besöka gården måste du alltid ringa och boka tid på telefon 072-714 50 16. Vill man så kan man köpa med sig smör, ost eller mandelpotatis som tillverkats och odlats på gården. Visa respekt och hänsyn när du besöker gården och dess omgivningar.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2002
Storlek: 2 698 hektar
Kommun: Härjedalen
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Kulturreservat