Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Tomtangården

Tomtangården Klövsjö. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Tomtangården i Klövsjö är en helt bevarade kringbyggd gård på sin ursprungliga plats. Idag är Tomtangården en hembygdsgård.

Historik

Tomtangården etablerades vid ett arvsskifte år 1777. Då erhöll Johan Johansson, den som ett torp. En ättling till honom, Olof Johansson, ”Tomt-Ola” kallad, var Tomtans sista brukare. Han bodde kvar på gården fram till sin död år 1967.

Stallet och den äldre delen av ladugården på Tomtangården har troligtvis flyttats till Tomtan från stamfastigheten. Dessa byggnader är troligen de äldsta på gården idag. Kring stallet finns en legend om att Karl XI skulle haft sin häst där en natt 1686, då han var på genomresa.

Tillhörande byggnader

Före 1800-talet var den kringbyggda gårdstypen vanlig i norra Sverige. Den är en typ av gård där mangårdsbyggnader och fähuset står ihop inom samma gårdsplan.

Till Tomtangården hörde även andra olika byggnader, som låg utanför gården. Dessa är skvaltkvarn, en bäcksåg, en vår- och en höstfäbod och en fjällfäbod som nyttjades under sommaren.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Byggnadsminnesbeslut: År 2013

Kommun: Berg

Förvaltare: Klövsjö hembygdsförening

Hitta hit

Tomtangrden ligger i Klövsjö

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss