Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Sommarhagen

Sommarhagen, Wilhelm Peterson-Berger bostad på Frösön. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Sommarhagen är en av Jämtlands mest karakteristiska byggnader och ett av landets mest välbevarade konstnärshem från tiden kring förra sekelskiftet.

Historik

Sommarhagen stod färdigt år 1914 som sommarbostad för Wilhelm Peterson-Berger. Från 1930 och fram till sin död år 1942 bodde här han året runt. Han köpte även ett stycke mark i närheten av huset, den så kallade Arnljotlägden. Där uppfördes årligen hans opera Arnljot.

Sommarhagen drog tidigt till sig många nyfikna turister och frösöbor. P-B var mån om sitt privatliv och rädd om sin storslagna utsikt. Genom att köpa till mark runt Sommarhagen försäkrade han sig om att utsikten inte förstördes av andra hus och att grannar inte kom för nära inpå.

Sommarhagen öppnas

När P-B dog bodde hans betjänt, Carl Johan Wenngren kvar i huset i några år. När Sommarhagen öppnade som museum år 1947, guidade Wenngren själva turister de första åren. Därefter tog Wilhelm Peterson-Berger–stiftelsen, över hela kvarlåtenskapen, enligt P-B:s önskemål.

Sommarhagen har sedan det öppnades för besökare varit ett omtryckt turistmål.

Wilhelm Petterson-Berger

Tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger är en kulturpersonlighet som genom sitt konstnärskap präglat bilden av Jämtland. P-B föddes år 1867 i Ullånger i Ångermanland. År 1889 kom han första gången till Jämtland och återvände ofta till det landskap han kom att betrakta som sin hembygd. År 1911 köpte han tomten där han byggde Sommarhagen med den storslagna utsikten över Storsjön och Oviksfjällen.

När Sommarhagen stod färdigt stod P-B på höjden av sin karriär. Hans mest kända verk är Sommarsång, Vid Frösö kyrka och Intåg i Sommarhagen. Han blev också känd som en frän musikkritiker. P-B fjällvandrade gärna och spelade tennis. En tennisbana finns anlagd på Sommarhagen.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förServering Servering

Fakta

Byggnadsminnesbeslut: År 2006

Kommun: Östersund

Ägs av Wilhelm Peterson- Berger stiftelsen

Hitta hit

Sommarhagen ligger på Frösön, nedanför Frösö kyrka.

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss