Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Laxvikens bygdegård

Laxvikens bygdegård. Foto: Länsstyrelsen Jämtland

Laxvikens bygdegård är föreningslokal för logen Ljungblomman.

Historik

Logen 2082 Ljungblomman bildades 1895. Åren efter påbörjades insamling av pengar för att kunna uppföra ett ordenshus.

År 1906 bildades Logen Ljungblommans byggnadsförening och sju år senare börjades huset byggas. Till julbasaren 1913 stod ordenshuset färdigt men var fortfarande omålat. Evenemanget blev en omtalad händelse i Laxviken.

År 1961 bildades Laxvikens Bygdegårdsförening, som strax därpå övertog föreningshuset. Huset har haft flera olika funktioner genom åren och använts flitigt för folkbildning, fester, revyer, basarer, föreningsmöten med mera. Bygdegården förmedla flera olika berättelser om det sociala livet i en by.

Nykterhetsrörelsen

Vid sekelskiftet 1900 var nykterhetsrörelsen den folkrörelse som i Jämtlands län fick flest anhängare. I Jämtland byggdes fler ordenshus i förhållande till folkmängden än någon annanstans i landet. I de socknar som dominerades av industri och skogsbruk hade rörelsen dock svårt att vinna terräng.

Den lössläppta kultur av rusdrycker med mera som ansågs frodas bland skogsarbetare och bolagsfolk kunde däremot vara en anledning till att bilda en loge i en närbelägen by. Så var det i Laxviken, där levernet i Ålviken med omnejd var ett skäl för byns småbrukare att bilda en nykterhetsloge.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Byggnadsminnesbeslut: År 2009

Kommun: Krokom

Ägs av Laxvikens bygdegårds-förening

Hitta hit

Bygdegården ligger i Laxviken

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss