Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Remsgården

Gårdstun Remsgården. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län.

Remsgården (Gammelremsgården) i byn Remmet är en i huvudsak fyrbyggd gård, som till stora delar byggdes upp under 1700-talet.

Historik

Den första fasta bosättningen i byn uppstod troligen omkring år 1600, sannolikt på Remsgårdens nuvarande plats. Byns utseense idag härstammar från tiden efter laga skifte, som genomfördes 1889–1904.

Den äldre huvudbyggnaden, Gammelstugan är från 1700-lalet. Den är en påkostad timrad parstuga med ett utmärkande farstukvist (kallas barfred i Härjedalen). Invändigt är väggarna och taken, särskilt i helgdagsstugan, rikt utsmyckade med målningar. De är daterade till 1774 och har troligen målats av Svegkonstnären Erik Wallin.

Tillhörande byggnader

Till gården hör också en bagarstuga från 1748 och ett dubbelhärbre, ett litet härbre intill, en kornlada från 1770, en torkbastu, en loftbod och ett torrdass.

Gården var fyrbyggd fram till 1860-talet, då den splittrades. En del byggnader flyttades till andra intilliggande gårdar. Under 1900-talet har flera av dessa spårats upp och flyttats tillbaka till Remsgården.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Byggnadsminnesbeslut: År 1999

Kommun: Härjedalen

Ägs av Svegs hembygdsförening

Hitta hit

Remsgården ligger i Remmet, cirka 15 kilometer nordväst om Sveg.

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss