Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Ljungå kapell

Ljungå kapell. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Ljungå kapell ligger vid det gamla sågverket i Ljungå. Kapellet och begravningsplatsen är en av få kyrkomiljöer som ännu är i enskild ägo.

Historik

Efter att det första kapellet som byggts 1865 brunnit ner, så påbörjades 1898 arbetet med att uppföra nuvarande kapell i Ljungå. Det nya träkapellet är byggd i nationalromantisk stil och uppfördes mellan åren 1907–1909. Ritningarna gjordes av arkitekt Rudolf Arborelius på uppdrag av skogsbolaget Skönviks AB (nuvarande SCA).

Skönviksbolagets direktör - Fredrik Bünsow lät även bygga Villa Merlo i Skönvik i Sundsvall och Bünsowska huset – det exklusivt flerfamiljshus som ligger på Strandvägen i Östermalm, där Bünsow bodde.

Sågen vid Ljungå

Brukets historia började 1753, då en första sågen anlades vid Ljungån. Den förblev sedan länge den enda i sitt slag i Jämtland. Sågen moderniserades under 1850-talet, för att läggas ned omkring 1875–1880, då ångsågarna vid kusten tagit över.

Fram till dess kördes och flottades sågat virke via lndalsälven ned till en lastplats vid kusten. Senare flottades osågat virke ned från trakterna av Ljungå, där det avverkats av skogsarbetare, boende i bolagstorp i omgivningarna. Fastigheten drevs vidare som skogs och jordbruk. Förvaltningen flyttades från Ljungå år 1958.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Byggnadsminnesbeslut: År 2010

Kommun: Bräcke

Ägs av Hällesjö-Håsjö församling

Hitta hit

Ljungå kapell ligger i Ljungå.

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss