Boddas bönhus

En stark lokal tradition berättar om Boddas bönhus som socknens äldsta kyrka.

Vem var Bodda?

Enligt en legend ska socknen Bodsjö ha fått sitt namn efter Bodda, en kvinna som tillsammans med sina barn tvingades lämna sin gård i Norge. På den nya gården i Jämtland lät hon bygga traktens första kristna kyrka - Boddas bönhus - som hon sedan begravdes intill.

Historik

Boddas bönhus är genom studier av timrets årsringar som kallas dendrokronologi, daterat till 1291. Det är därmed Jämtlands läns äldsta kända timmerhus. År 1912 flyttades byggnaden från Bodsjöbyn till sin nuvarande placering vid Bodsjö kyrka. Det nya Boddas bönhus byggdes 1974 intill kyrkogården i Bodsjö och invigdes som gudstjänstlokal 1981. Det finns idag alltså två Boddas bönhus. Det äldre genomgick en restaurering och då lades nytt tak. Det gamla bönhuset används inte idag.

Byggandens funktion

Boddas bönhus anses som märklig. Byggnadens ursprungliga funktion kan man med säkerhet inte säga. Åsikterna om att det varit en gudstjänstlokal eller inte, är motstridiga. Det anses inte troligt, eftersom huset är litet och har minimalt ljusinsläpp. Men med tanke på det branta taket så har sannolikt byggnaden haft en kyrklig anknytning. Kanske har det varit en förrådsbod i anslutning till en kyrka eller prästgård.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förTorrdass Torrdass

Fakta

Byggnadsminnesbeslut: År 2009

Kommun: Bräcke

Ägs av Bodsjö församling

Hitta hit

Boddas bönhus ligger intill Bodsjö kyrka.

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss