Granparken

Granparken. Dansbanan i Finnäs. Bräcke kommun. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Dansbanan Granparken i byn Finnäs invigdes den 16 juni 1934 och är byggd som en åttkantig rotunda med tak och påbyggd scen. Dansbanan representerar det moderna livet i en liten skogsby under några decennier i mitten av 1900-talet.

Skogsby

Byn Finnäs ligger i en bygd som genom skogsbrukets expansion upplevde sin storhetstid. Skogsbyarna i Norrlands inland var platser som under några decennier formades av rörelse och förändring under 1930-, 40- och 50-talen. Skogsbruket förändrades dramatiskt under 1900-talets första årtionden. Det blev då ett åretrunt arbete med en specialiserad yrkeskår.

Ett stort fritidsnöje

När skogsarbete fanns som en möjlighet till försörjning för människor på landsbygden, förändrades också gränserna mellan fritid och arbetstid. Man kunde skilja på arbetstid och fritid. Då kunde man engagera sig i föreningar, idrotta eller roa sig. Ett av de stora fritidsnöjena var att åka på dans. Dansbanor av både enklare och mer påkostade slag uppfördes i var och varannan by. Granparken i Finnäs i Östjämtlands skogstrakter kunde vara en lika modern plats som Nalen i Stockholm.

Granparken drivs av en dansbaneförening, som kontinuerligt anordnade dans fram till mitten av 1990-talet. Sedan byggnaden restaurerats, återinvigdes Granparken år 2006.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Byggnadsminnesbeslut: År 2007

Kommun: Bräcke

Ägs av Finnäs dansbaneförening

Hitta hit

Granparken ligger i Finnäs by, Bodsjö.

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss