Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Hovermo gårds och industrimuseum

Hovermo kraftstation. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Hovermo gård och industrimuseum är en välbevarad gård. Den berättar om den småskaliga industrins betydelse på landsbygden.

Historik

Gården ”Öst om ån” i Hovermo köptes av Johannes Andersson år 1867. Där startade han bland annat ett sågverk med en ramsåg, en smedja och en kvarn. Energin till anläggningarna kom från Hovermoån, som ligger alldeles intill. År 1918 byggdes kraftstationen.

Kvarnen användes av många i byn och dess omnejd. Den var länge den mest betydelsefulla verksamheten på gården. Jordbruket och kvarnen lades ned i slutet av 1970-talet.

Tekniskt kunnande och hantverk

Johannes Andersson och ättlingarna efter honom hade och har ett stort tekniskt kunnande. De var även skickliga hantverkare med stor kreativitet, som har satt sin prägel i de olika anläggningarna. En stor mängd maskiner, redskap, musikinstrument med mera har tillverkats på gården.

Kraftstationen

Kraftstationen har ett mycket karakteristiskt utseende med de fantasifulla fönsteromfattningarna och det lilla utledningstornet. Tornet har en lanterna (signallykta) på toppen som lyser när kraftverket är i drift.

Gården idag

Gården har successivt utvecklats till Hovermo Gårds- och industrimuseum, som blivit ett populärt industrihistoriskt utflyktsmål.

År 2001 utsågs Hovermo till ”Året industriminne” av Svenska Industriminnesföreningen och året efter byggnadsminnesförklarades anläggningen.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Byggnadsminnesbeslut: År 2002

Kommun: Berg

Ägs av bröderna Eriksson

Hitta hit

Hovermo gårds- och industrimuseum ligger i byn Hovermo.

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss